Egészség

Évente több tízezer magyar hal meg úgy, hogy megmenthették volna

Ahogy minden uniós országban, nálunk is a férfiak az igazán veszélyeztetettek.

„A legidősebbeket kivéve a magyarok 41 százaléka úgy hal meg, hogy az orvostudomány és a technológia jelenlegi állása szerint megmenthették volna az életét” – írja a HVG az Eurostat kutatására hivatkozva. Az unió statisztikai hivatala a számunkra elkeserítő adatokat az után kapta, hogy átnézte a 2015-ös halálozási adatokat, egész pontosan azokét, akik még a 75. születésnapjuk előtt meghaltak.

A magyar adat egyébként a hetedik legrosszabb az unióban: a legtöbb elkerülhető halál Romániában volt, míg a legszerencsésebbnek a franciák, a belgák és a dánok számítanak. A vizsgálatban elkerülhető halálnak azt tekintették, ami nem következett volna be, ha a beteg megfelelő időben jó orvosi ellátáshoz jut.

Magyarországon – ahogy minden országban – a férfiak a leginkább veszélyeztetettek: 100 ezer magyar férfi közül egy év alatt 350-en halnak meg úgy, hogy ez elkerülhető lett volna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top