nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Szülő nők ezreinek életét mentheti meg egy új gyógyszer

Szülő nők ezreinek életét mentheti meg egy új gyógyszer

A szülés utáni vérzést csillapítja, és rendkívül hőálló, így a szegényebb országokban is hatékonyan lehetne használni.
NLCafé/MTI
f Ajánlom

Forradalmi gyógyszert fejlesztettek ki genfi kutatók: egy olyan szülés utáni vérzéscsillapítót, amely nem igényel hűtést, meleg éghajlaton is évekig felhasználható, így szülő nők életének ezreit mentheti majd meg a szegény országokban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatói jegyzik társszerzőként azt a tanulmányt, amely a Ferring Pharmaceuticals által kifejlesztett új hatóanyagot, a karbetocint mutatja be a New England Journal of Medicine folyóirat szerdai számában.

A karbetocin hasznos alternatívája lehet a széles körben eddig alkalmazott oxitocinnak, amelyet a szülés utáni erős vérzés elállítására használnak. Az oxitocint ugyanis 2 és 8 Celsius fok közötti hőmérsékleten kell tartani a felhasználásig, ami miatt sok szegény országban, ahol nincs megfelelő infrastruktúra a tárolásra, csak korlátozottan használható, és még ha be is adják, a meleg miatt sokszor már elveszítette hatékonyságát. 

A karbetocin viszont a kutatások szerint bírja a hőséget, meleg éghajlaton hűtés nélkül is stabil marad 30 Celsius fokig és 75 százalékos páratartalomig legalább három évig.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója szerint a gyógyszer nagyon ígéretes, „forradalmasíthatja az anyák és gyermekeik életének megmentését”. Évente világszerte 70 ezer nő hal meg a szülés utáni erős vérzés miatt. Haláluk után újszülött gyermekeik élete is veszélyben forog, nagy a kockázata, hogy egy hónapon belül meghalnak.

A kutatáshoz tíz országban, Argentínában, Egyiptomban, Indiában, Kenyában, Nigériában, Szingapúrban, Dél-Afrikában, Thaiföldön, Ugandában és Nagy-Britanniában 30 ezer hüvelyi úton szülő nőnél, közvetlenül a szülés után alkalmazták véletlenszerűen az oxitocint és a karbetocint, és az eredmények szerint egyaránt hatásos volt mindkét gyógyszer.

A következő lépésként az új gyógyszer engedélyeztetésére kerül sor, esősorban azokban az országokban, ahol a legnagyobb szükség lehet rá. Ezt követően a WHO azt is megfontolja, hogy felveszi a szert a szülés utáni vérzés csillapítására  ajánlott gyógyszerek listájára.

Megosztás Facebookon