Egészség

Halálosan mérgező könyveket találtak egy dán könyvtárban

Három kötetet is találtak egy dán könyvtárban, melyekről kiderült, hogy érintésük hosszú távon akár halálos is lehet. A 16–17. századi könyvekről véletlenül derült ki szörnyű titkuk.

Halálos könyveket rejt a University of Southern Denmark egyetemi könyvtára, ahol a kutatók három mérgező kötetet fedeztek fel a középkori gyűjteményben. A tudósok elrejtett írást kerestek a könyvek borítóin, ehelyett arzént találtak.

A borítókat röntgensugár-fluoreszcens vizsgálatnak vetették alá, hátha előbukkannak a borító titkai a vastag zöld festékréteg alól, ám az eredmény őket is meglepte. Titán- és vasoxid-rétegek vizsgálata közben kiderült, hogy a zöld pigmentek arzént tartalmaznak.

Forrás: University of Southern Denmark

Az arzén pedig a világ legmérgezőbb anyagainak egyike, rákot vagy akár közvetlenül halált is okozhat. Mérgező tulajdonságain az idő nem változtat, így a négyszáz éves könyvek ugyanolyan mérgezők, mint kiadásuk pillanatában.

A Conversation megjegyzi, hogy a házi antikváriumok értékesebbnek tűnő darabjait ezentúl érdemes kesztyűben lapozgatni, nehogy káros következményei legyenek az olvasgatásnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top