Egészség

PMS: az alattomos ellenség, ami sárkányt csinál belőled

Kis túlzással, ahány nő, annyiféle tünet. Van aki napokig mélabús, van, aki az élő fába is beleköt ilyenkor, és az egész világra ellenségként tekint, más mellfeszüléssel, hátfájással küzd, és olyanok is vannak, akiket elviselhetetlen görcseik miatt egy napig felkelni sem bírnak. Egy dologban azonban nincs különbség: a premenstruációs szindróma minden érintett életét megkeseríti.

13 éves koromtól kezdve több mint tíz éven át havonta egy napom iszonyatos szenvedéssel telt. A fej- és derékfájás, puffadás már napokkal előtte jelezte, közeledik a rettegett időszak, pontosabban a vérzés megindulása előtti pár óra. Aznapra felesleges is volt bármit is tervezni, mert a fájdalmas alhasi görcsök miatt képtelen voltam bárhová is elmenni, és bármi hasznosat csinálni. Hiába vettem be görcsoldókat, fájdalomcsillapítókat, tettem meleg párnát a hasamra, vettem meleg fürdőt, nem segített semmi. Mikor már idősebb voltam, megpróbálkoztam a néphagyomány jól bevált simaizom-görcsoldójával, egy-egy fél konyakkal is, de hiába. A menetrend rendszerint ugyanaz volt, 4-5 óra szenvedés után, ahogy megjött a vérzésem, a görcsök egy csapásra elmúltak, én meg ott maradtam, mint, akin átment egy úthenger. Erőtlenül, fáradtan, de legalább már fájdalom nélkül. Kiültem a teraszra egy pohár kamillateával, és boldog voltam, hogy túl vagyok rajta, hogy kibírtam, és egy hónapig most megint nyugtom lesz.

Az egyik megússza, a másik megszenvedi

Hogy ennek a havi egyszeri kínlódásnak neve is van, sokáig nem is tudtam, elfogadtam, hogy a családi csomaggal ez is együtt járt, és szép lassan hozzászoktam, hogy havonta egyszer menetrendszerűen kényszerpihenőre kell mennem. Anyukám mindig azzal vigasztalt, nekem meg sem fog kottyanni  a szülés, mert addigra a fájdalomküszöböm már olyan magasra kúszik fel. (Ebben azért nem volt igaza.) Ő persze pontosan tudta, min megyek keresztül minden hónapban, mert fiatal korában ő is ugyanezen esett át, és gyakran a főnöke küldte haza a munkahelyéről, miután gyógyírként megitatott vele egy pohár konyakot, mert már nem bírta nézni a szenvedését.

A premenstruációs szindróma, avagy PMS okát ma sem tudják pontosan. Kialakulásában több tényező is szerepet játszhat. Ezek egyike a havivérzés közeledtével megbomló hormonális egyensúly, de a komolyabb tünetek kialakulásában feltételezhetően más okok is szerepet játszanak, például egy, a menstruáció közeledtével a méhnyálkahártyából felszabaduló anyag, melyre egyesek érzékenyek, mások pedig nem. „Erről ma még keveset tudunk – mondja dr. Hetényi Gábor, szülész-nőgyógyász. – Ez épp olyan, mint a szervezet terhességre adott válaszreakciója, van aki émelyeg, rosszul van más nem, vagy van aki nem érzi meg a menopauzát, más meg komolyan tünetekkel néz szembe. Ez teljesen egyéni.”

A PMS enyhébb tüneteit sok nő tapasztalja magán, de az esetek 5%-ában a tünetek olyan komolyak, hogy az átmeneti munkaképtelenséghez is vezetnek.

Hajlamosító tényezőt nem igazán lehet kiemelni, a depressziót szokták, de itt az ok-okozati összefüggés még nem tisztázott. Az valószínűsíthető – ahogy a mi példánk is alátámasztja – hogy a PMS családban marad.

A mélabús sárkány

Sok helyen olvasni, hogy a PMS-sel kapcsolatban már több mint 150 féle tünetet írtak le. Hetényi Gábor ezt kicsit túlzásnak érzi, de az tény, hogy nagyon-nagyon sok tünet jelentkezhet. Testi és lelki tünetek egyaránt, a hasfájástól kezdve a mellfeszülésen, hányingeren, verejtékezésen át a búskomorságig, depresszióig. „A komoly testi tünetekkel járó PMS az első szülést követően megszűnik, mivel a szülés után komoly változásokon megy keresztül a szervezet, és jelentős mértékben kitágul a méh.”

A tünetek enyhítésében jó hatásúak lehetnek a nem szteroid gyulladáscsökkentők, illetve a hormonális fogamzásgátlók, ez utóbbi is alátámasztja, hogy a szervezet hormonális egyensúlyának szerepe van a PMS kialakulásában. Hogy a táplálkozás milyen hatással van a tünetekre, még nem teljesen tisztázott, az viszont biztos, hogy a mozgás enyhítheti a tüneteket, már csak azért is, mert legalább eltereli a figyelmet a fájdalomról.

Nálam akkor kezdődött változás, amikor huszonévesen elkezdtem fogamzásgátlót szedni. Az alhasi görcsök szinte teljesen megszűntek, de a fejfájás, puffadás, diszkomfortérzet megmaradt. A szülés után azonban ezek is eltűntek. A menstruációt megelőző napok idegessége, lehangoltsága, a „hagyjon mindenki békén”- pillanatok viszont máig megmaradtak, sőt, mintha egyre határozottabban lépnének színre. Persze ezt már lehet, hogy nem a PMS-en kell számonkérni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top