Egészség

Több mint 450 beteget ölhetett meg egy angol orvos

Fájdalomcsillapítókkal adagolta túl a betegeket.

Több mint 450 beteg haláláért lehet felelős az az angliai orvos, aki a Gosport War Memorial kórházban 1989 és 2000 között szisztematikusan túladagolta az opioid fájdalomcsillapítókat. Dr. Jane Barton egészen pontosan 456 beteg haláláért lehet felelős, további 200 ember életét pedig „jelentősen” megrövidíthette – írja a BBC.

A hírek szerint a kórházban dolgozók tudtak róla, hogy a doktornő ok nélkül írja fel a nagy dózisú fájdalomcsillapítókat, mégsem tettek semmit. Az elmúlt három évtized során többször is felmerült a gyanú a nővel szemben, ám a hatóságok rendre kudarcot vallottak az ügy kivizsgálásában. Bartont végül 2010-ben sikerült elmarasztalni: ekkor kimondták, hogy 12 ember haláláért lehet felelős gondatlanság miatt, ám ekkor sem bocsátották el, csak eltiltották az injekciózható fájdalomcsillapítók felírásától.

A gyászoló családok kezdeményezésére 2014-ben létrehoztak egy független testületet, amely végül megállapította, hogy Barton ennél sokkal több ember haláláért lehet felelős. Most új nyomozásra lesz szükség ahhoz, hogy megállapíthassák az orvos bűnösségét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top