Egészség

Mentális rendellenesség lett a videójáték-függőség

Első ízben sorolta a videójáték-függőséget a mentális rendellenességek közé az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A nemzetközi szervezet 11. alkalommal adta ki hétfőn a betegségek nemzetközi osztályozásának (ICD) listáját, és ebbe először vette fel a mentális zavarok listájára a videójáték-függőséget mint sajátos elmeállapotot. 

A világszerte irányadó egészségügyi kódrendszer friss verziója, az ICD-11 szerint a játékfüggőség olyan súlyosan tartós vagy visszatérő viselkedés, amelyben a játék „elsőbbséget élvez az élet más területeivel szemben”.

A WHO utoljára 1992-ben adta ki az ICD-listát. A 2018-as útmutató leírja a betegségek kódjait, jeleit, szimptómáit. A dokumentumot orvosok és kutatók használják a betegségek nyomon követéséhez és diagnosztizálásához.

Néhány országban a videójáték-függőséget már korábban a jelentős közegészségügyi problémák közé sorolják. Több országban, köztük az Egyesült Királyságban is, működnek olyan magánklinikák, ahol kezelik ezt a függőséget.

Az ICD-11 változásokat tartalmaz a szexuális zavarok osztályozását illetően is. Például a szexuális diszfunkciót, ami a férfiak esetében többnyire a merevedési zavart jelenti, valamint a szexuális inkongruenciát („transzneműség”) többé nem a mentális, hanem a nemi élettel kapcsolatos zavarok közé sorolja. 

A frissen publikált betegséglistát 2019 májusában terjesztik a WHO tagországai elé, és várhatóan 2022 januárjában hagyják jóvá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top