Egészség

Borotva, gyanta, vagy egyik sem? – így szőrtelenítenek a nők a világban

A legtöbb nő az utolsó percben szőrtelenít, túl elfoglalt ahhoz, hogy szépségszalonba menjen gyantáztatni, és drágállja is a módszert. Ebben még nincs sok meglepő. Azt viszont aligha találnátok ki, melyik nemzet asszonyait veri ki a víz attól, ha szőrös az alkarjuk.

„Egyszerűen megőrülök, annyira szúr a kétnapos borostám” – csattant fel mellettem egy lány a minap a konditerem öltözőjében. „A nyár legundorítóbb oldala a mindennapos szőrtelenítés” – kontrázott a barátnője, és pedig csak halkan, magamban helyeseltem arra gondolva, hogy ha én irányítanám az evolúciót, holtbiztos, hogy azonnal eltűnne a nők testéről az összes tök fölösleges, bosszúságot okozó szőrszál. És igen, tudom, hogy egyre nagyobb trend elfogadni önmagunkat szőröstül-bőröstül, de nézzünk szembe a tényekkel: a többség azért még ma is küzd az elemek ellen.

Egy friss felmérésben európai, amerikai és ázsiai nőket kérdeztek arról, hogy milyen szépségápolási szokásaik vannak, például hogyan szőrtelenítenek. Egyértelmű, hogy tízből nyolc nő napi rutinjába világszerte beletartozik az otthoni szőrtelenítés, az arc hidratálása, tízből heten pedig sminket és testápolót is mindennap használnak.

Ami pedig konkrétan a szőrtelenítést illeti, a nők több mint 90 százaléka elsősorban a lábát és a bikinivonalát kezeli, az arc és a kezek szőrszálaival sokkal kevesebben foglalkoznak, de e téren azért akadnak figyelemre méltó különbségek a nációk között. Míg Oroszországban például majdnem minden (!) nő szőrteleníti az alkarját, addig az osztrák, svájci és német nők kevesebb mint fele tesz ezen testrész csupaszságáért. Akik otthon szőrtelenítenek legalább heti egyszer epilálnak, borotválkoznak, míg a nők csaknem fele havi egyszer jár szépségszalonba, hogy gyantáztasson.

Abban nemzetiségtől függetlenül egyetértenek a nők, hogy a legfontosabb szempontok, ha szőrtelenítésről van szó

  • a hosszan tartó hatás
  • a kényelem, és az állandó hozzáférhetőség,
  • és a nyilatkozók majdnem háromnegyedének fontos a fájdalommentesség is.

A legtöbben az utolsó percben szőrtelenítenek – naná, hiszen ki szeret bíbelődni vele? –, leginkább az orosz nők halogatják a dolgot, a leggyorsabban pedig a brit és az ázsiai nők szeretnek túlesni rajta.

Nemzetközi az egyetértés abban, hogy inkább az otthoni szőrtelenítést részesítik előnyben a megkérdezettek: 44 százalékuk egy hónapban többször is borotvát használ, ritkábban epilátort, vagy IPL-t. A válaszadók több, mint fele nyilatkozott úgy, hogy túl elfoglaltak ahhoz, hogy szépségszalonba járjanak, és a pénz is fontos szempont: bár a szépségszalon az egyik legelterjedtebb módja az otthonon kívüli szőrtelenítésnek, egyúttal ez a legdrágább is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top