nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Nálunk is terjed egy égési sérüléseket okozó növény

Nálunk is terjed egy égési sérüléseket okozó növény

A medvetalp akár 3-5 méter magasra is megnőhet. Mutatjuk, mit kell tenned, ha érintkeztél vele.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Súlyos égési sérüléseket okozhat a bőrrel érintkezve egy Magyarországon is megtalálható növény, a medvetalp – figyelmeztetett a Tények. A gyom most Sarkadon bukkant fel, ahol egy férfinak okozott kellemetlen sérüléseket. Mivel nem ismerte a növényt, több orvoshoz is el kellett mennie, hogy végre kiderüljön, mi a baj.

A medvetalp levele, szára és virága is furokumarint tartalmaz, melynek számos fajtája mérgező. A bőrrel érintkezve ez az anyag fényérzékennyé válik: először hámsérülést, majd a fény hatására gyulladást, hólyagos égési sérüléshez hasonló kiütést okoz.

Bár a medvetalpnak több fajtája is megtalálható Magyarországon, szerencsére csak kis mennyiségben fordul elő, elsősorban folyók, patakok mentén. A kaukázusi medvetalp ugyanakkor 3-5 méter magasra is megnőhet, és nagyon nehéz kiirtani.

Torzsa Péter családorvos azt javasolja, ha medvetalppal érintkezünk, minél hamarabb mossuk le szappanos vízzel a mérgező anyagot a bőrről, majd kössük be a sérült területet száraz gézzel, és forduljunk bőrgyógyászhoz. Ha esetleg szembe kerülne az anyag, mindenképp forduljunk szemészhez, ugyanis látáskárosodást okozhat.

Fotó: Wikipédia

A TV2 riportja:

Megosztás Facebookon