nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Drónokat is bevetne a mentőszolgálat a rosszulléteknél

Drónokat is bevetne a mentőszolgálat a rosszulléteknél

Így gyorsabban el lehetne juttatni a félautomata defibrillátorokat az utcai rosszullétekhez. A technológia adott, a szabályozási környezet hiányzik.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

A jövőben akár drónokkal is segítené a közterületen rosszul lett emberek ellátását az Országos Mentőszolgálat. Csató Gábor, a szervezet főigazgatója kedden arról beszélt, hogy külföldi példák alapján elindult a Főpolgármesteri Hivatallal a gondolkodás arról, hogy Budapesten is legyen lehetőség félautomata defibrillátort eljuttatni drónnal az utcai rosszullétekhez.

Az elképzelés szerint az utcai rosszullétnél segédkező laikus életmentőt segítené a drón által szállított defibrillátor, hiszen ezek a repülő eszközök egyes esetekben gyorsabban a helyszínre érkezhetnek, mint a mentőautó.

A drón a defibrillátort 3-4 perc alatt az életmentés helyszínére tudja juttatni, és a 10 kilométeres repülési hatótávolságot figyelembe véve 3-4 ilyen szerkezettel le lehetne fedi a fővárost.

A főigazgató elmondta, szeretné, ha jövő év elején elindulhatna a pilotprogram. Jelenleg hiányzik a drónok működtetéséhez a szabályozási környezet, a technológia adott.

Megosztás Facebookon