Egészség

A hétvégi szundikálás megmenthet a korai haláltól

Svéd és amerikai kutatók szerint a hétköznaponként öt óránál kevesebbet alvók sincsenek nagyobb rizikónak kitéve, feltéve ha hétvégente pótolják a hét során felhalmozott hiányt.

Régóta köztudott, hogy milyen káros egészségügyi hatásai lehetnek a huzamos kialvatlanságnak. Azonban svéd és amerikai kutatók, 13 év alatt 30.000 páciens adatait tanulmányozva, most arra jöttek rá, hogy az emberek hétvégenként hosszabb alvásidőkkel pótolják a hétköznap során felgyűlt alváshiányukat, akkor nincsenek nagyobb korai halálozási kockázatnak kitéve mint azok a társaik, akik minden nap legalább hat-nyolc órát alszanak.

 

Több egészségügyi kockázattal azoknak kell számolniuk, akik tartósan öt óránál kevesebb vagy pedig kilenc óránál többet alszanak. Mindkét esetben megnőhet ugyanis a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az elhízás kialakulásának esélye. Ezek az eredmények azonban nem érvényesek a 65 évnél idősebbekre. A kutatók magyarázata szerint azért, mert ők általában napközben pótolni tudják a kieső alváshiányt, és a felmérések szerint éjjelente is mélyebben alszanak már a fiatalabbaknál.

(Forrás: Mashable)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top