Egészség

Most akkor rágózzunk, vagy sem?

Veszélyes a rágózás? Egészségtelen? Szabad lenyelni? Tényleg nem tesz jót a gyomornak? Ezt most mind megválaszoljuk!

A rágózás egy olyan műfaj, amiről mindenkinek van véleménye. Néhányan a mai napig undorítónak tartják, mások imádják. A gyerekek pedig rajonganak érte, ahogyan a hamburgerért, a spagettiért vagy a sült krumpliért. Sosem elleneztem, mikor elég nagyok lettek a gyerekeim a rágózáshoz, simán vettem nekik, szeretik is a mai napig, ha van rágójuk. Már nagyok, ha én nem veszek nekik, akkor ők vesznek maguknak, de szó sincs arról, hogy egész nap rágóznának, és valamiért egyikük sem fúj belőle lufit. Némi szégyenkezéssel bevallom, én szoktam, pedig nem illik…

Egyszer a fiam egyik barátja velünk jött Németországba, és nagyon meglepődtem, mikor az anyukája arra kért, hogy ne engedjem rágózni. Gyakorlatilag ez volt az egyetlen kérése, de ezt a lelkemre kötötte. Mondtam, hogy oké, rendben, de miért? Olyan 11 évesek lehettek a srácok… Erre az anyuka elmesélte, hogy a gimis osztálykiránduláson a szemük láttára fulladt meg egy osztálytársuk, aki a busz fékezésekor félrenyelte a rágót. Azonnal megértettem, hogy miért nem rágózhat a fia…

Vajon tényleg olyan veszélyes üzem a rágózás?

Biztosan ti is lenyeltetek már rágót, és nyilván ti is hallottátok már, hogy ez egészségtelen. És ez így is van. A tévhittel ellentétben azonban a rágó sem marad örökre a gyomrunkban, hanem távozik, mint minden más, igaz, maga a gumi emésztetlenül. De semmiképp sem marad ott évekig, és nem okoz maradandó károsodást. Persze, a jóból is megárt a sok elve itt is érvényesül, ugyanis, ha túl sok rágót nyelsz le rövid idő alatt, akkor az elzáródást okozhat a bélrendszerben.

A rágó nem a 21. század mételye

Már a maják, az aztékok és a régi görögök is rágták. Akkoriban még természetes gumiból készült, a kaucsukfa nedvéből, illetve Európában az örökzöld pisztáciacserje gyantájából. A mai rágókhoz már kivétel nélkül egy szintetikus gumifajtát, a butilkaucsukot használják alapanyagként. Ebből csinálják az autók gumiabroncsait is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top