Egészség

Egy kutatás szerint a balkezesek alacsonyabb testsúllyal születnek

Ami persze nem jelenti azt, hogy az alacsony születési súly lenne a balkezesség egyetlen oka.

Összefüggés lehet a balkezesség és az alacsony születési testsúly között – állítja egy finn, holland és japán szakemberekből álló kutatócsoport, amely az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikálta eredményeit.

Már korábban megjelent tanulmányok is sugalltak kapcsolatot a balkezesség és az alacsony születési testsúly között. Más vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy a jobb- vagy balkezesség már a születés előtt eldől: az ultrahangvizsgálatok tanúsága szerint a magzatoknál már 10 hetes korban megfigyelhető, hogy melyik hüvelykujjat „részesítik előnyben” – írta a medicalxpress.com.

A mostani kutatás során a szakemberek több bizonyítékot akartak gyűjteni a születési súly és a jobb- vagy balkezesség közötti kapcsolatról.

A szakemberek két óriási születési adatbázist elemeztek, egyet Hollandiából, egyet Japánból. Mivel korábbi kutatások már kimutatták, hogy a balkezesség gyakoribb az ikreknél, és még gyakoribb a hármas ikreknél, ezért a kutatók kizárólag az utóbbiakra fókuszáltak a tanulmányukban.

Az adatbázisokat leszűrték a 33. hétre született hármas ikrekre: Hollandiában ez 947, Japánban 1305 hármas ikret jelentett. A kutatók ezután megállapították, hogy a jobb- és balkezes gyerekek születési átlagsúlya eltért egymástól: Hollandiában a balkezes gyerekek 1,79 kilogrammal, a jobbkezesek 1,903 kilogrammal jöttek a világra. Japánban hasonló eredményre jutottak: a balkezes gyerekek születési súlya 1,599 kilogramm, a jobbkezeseké 1,727 kilogramm volt.

Az eredmények szerint sem az anya életkora, sem a születési sorrend nem befolyásolta a gyerekek balkezességét. A kutatók azt is megállapították, hogy a balkezes gyerekeknél lassabban fejlődtek a motorikus képességek.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, az eredményeik nem azt jelentik, hogy az alacsony születési súly a balkezesség egyetlen oka. Mint rámutattak, korábbi tanulmányok szerint az örökletesség is szerepet játszik benne, ugyanis a balkezes embereknek nagyobb valószínűséggel születik balkezes gyereke.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top