Egészség

Halálba segítették a 104 éves David Goodallt

Az ausztrál tudós egészen Svájcig utazott, hogy orvosok halálba segítsék, hazájában ugyanis törvény tiltja az eutanáziát.

David Goodall elismert botanikus és ökológus volt. Élete utolsó éveiben azonban – főleg, miután 94 éves korában elvették a jogosítványát, és kerekesszékbe került – valódi kínlódásként élte meg napjait. Úgy érezte, elvesztette a függetlenségét.

„Az ember az én koromban felkel, megreggelizik, aztán ebédig csak üldögél. Aztán megint eszik pár falatot, és tovább üldögél. Ennek mi értelme?” – mondta a tudós, akit végül csütörtökön egy bázeli klinikán segítettek halálba, miközben Beethoven Örömódáját hallgatta.

Elindulása előtt adott tévéinterjújában Goodall azt mondta, régóta támogatja az emberek jogát ahhoz, hogy szabadon megválasszák haláluk időpontját, és sajnálja, hogy el kell hagynia hazáját saját akarata teljesüléséhez.

A tudós az utóbbi években már többször is megkísérelte az öngyilkosságot, a legutóbbi kísérletben megsérült, és kórházba került, ekkor döntött úgy, hogy nem próbálkozik többé, inkább intézményi segítséget kér.

Goodallt családja is teljes mértékben támogatja döntésében. Lánya és segítői attól tartottak, hogy az ausztrál hatóságok nem fogják engedélyezni elutazását, a kórházból is csak erőteljes nyomásra engedték ki, de végül nem gördítettek akadályt az idős férfi végakarata elé.

(CNN)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top