Egészség

Védelmet kapnak a méhek az unióban

Betiltanak az Európai Unióban három, a méhekre különösen veszélyes rovarölőszert. Az erről szóló törvényjavaslatot a tagországok többsége megszavazta, kivéve négy országot, Magyarországgal az élen.

Csupán négy ország – Csehország, Dánia, Románia és Magyarország – szavazott nemmel arra a törvényjavaslatra, ami megtiltja három, a méhekre nagyon veszélyes neonikotinoid alapú rovarölőszer használatát az Európai Unióban. Szerencsére a javaslatot a nem szavazatok ellenére is elfogadták, így mostantól csak állandó üvegházakban szabad használni a betiltott készítményeket.

„Üdvözöljük, hogy az európai uniós tagállamok túlnyomó többsége végre belátta: egyértelmű, hogy a beporzók védelme érdekében be kell tiltani a méhgyilkos vegyszereket. Felháborítónak tartjuk, hogy miután tudományos bizonyítékok és a terepi vizsgálatok is bizonyítják, hogy nincs szükség ezekre a méhgyilkos vegyszerekre, a magyar kormány mégis ellenezte ezek betiltását. Azt várjuk a kormánytól, hogy ne kérjen további eseti engedélyeket a jelenlegi döntéssel betiltott veszélyes neonikotinoidok felhasználásaira a méhek védelme érdekében. A Greenpeace célja, hogy hazánk is elinduljon a vegyszermentes, a lakosságot és az élővilágot egyaránt védő ökológiai gazdálkodás irányába” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

A Greenpeace emlékeztet, hogy méhek és beporzók nélkül a terményeink mintegy egyharmadát vagy kézzel kellene beporozni, vagy sokkal kevesebb élelmiszert adnának. Haszonnövényeink közel 75 százalékának csökkenne a terméshozama.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top