Egészség

Meghalt a gondozásra szoruló miskolci édesanya, akit napokra magára hagyott a fia

A férfi látta, hogy édesanyja nem tudja magát ellátni, egyre rosszabb állapotban van, enni is csak segítséggel tud. Mégis napokra magára hagyta, és orvost sem hívott hozzá.

Hét év szabadságvesztésre és hét év közügyektől eltiltásra ítélte a Debreceni Ítélőtábla azt a férfit, aki nem gondozta megfelelően az édesanyját, ezért az asszony meghalt. Eső fokon 12 év fogházra ítélték, vagyis enyhítettek az ítéleten – közölte a Debreceni Ítélőtábla.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott évek óta egy lakásban élt édesanyjával Miskolcon, az Avas városrészen. Az édesanyjánál 2006-ban jelentkeztek először az agysorvadás tünetei.

A vádlott nagyon hosszú időn keresztül ápolta hozzátartozóját, de az édesanyja életének utolsó szakaszában elmulasztott bizonyos kötelezettségeket. Észlelte, hogy édesanyja egyre rosszabb egészségi állapotban van, mégsem vitte orvoshoz, a korábban szedett gyógyszereit sem íratta fel.

Az asszony a halálát megelőző két hónapban az ágyból nem kelt fel, székletét és vizeletét maga alá engedte, testét sebek borították, melyek fájdalmat okoztak neki. A vádlott a sebeket kamillás kenőccsel bekente, orvost azonban továbbra sem hívott az anyjához.

A nő mozgásképtelenné vált, önállóan nem volt képes étkezni és inni sem. A vádlott látta, hogy az édesanyja önmaga ellátására nem képes, és csak segítséggel tud táplálkozni, ennek ellenére a sértettet több napra magára hagyta, amikor visszatért a lakásba, édesanyját holtan találta.

A vádlottnak kötelessége lett volna édesanyjáról gondoskodni, hozzá orvost hívni, azonban ezt elmulasztotta. A sértett halála megfelelő gondozással, ápolással, táplálással megelőzhető lett volna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top