Egészség

A stressz 3 típusa, amitől szabadulj meg, ha tovább akarsz élni

A stresszt nem tudod kizárni az életedből, ha nem egy barlangban élsz egy hegy tetején. Érdemes ezért inkább arra koncentrálni, hogyan tudnád csökkenteni a negatív hatásait.

Cynthia Ackrill stresszkezelést tanít workshopokon, és arra a következtetésre jutott, hogy a következő három stresszfajta a legrosszabb és a legfeleslegesebb az életünkben.

1. Megelőző stressz

Amikor azon stresszelsz, ami még be sem következett. Ilyenkor egy történetet mesélsz saját magadban a fejedben, természetesen a legrosszabb forgatókönyvet vetíted magad elé. És bár csak kitaláció az egész, mégis ugyanolyan tüneteket okoz a szervezetedben, mintha valódi stressz hatása alatt lennél.

2. Téves riasztás

Van az a fajta stressz, ami önvédelemből kapcsol be és amitől akár hirtelen fel tudsz ugrani helyből a hegy tetejére, hogy mentsd magad. Arra való ez a stressz, hogy megmenekülj az életveszélyes helyzetekből, ami jól jöhet néha, még akkor is, ha már nem kell oroszlánok elöl menekülnünk. Viszont ugyanezt a reakciót válthatja ki a testedből akár az is, ha elöntik az elmédet a feltételezések, a valóságtól elrugaszkodott félelmek, mert mondjuk három hét múlva olyan megmérettetés vár rád, ami miatt ki kell lépned a komfortzónádból.

stressz tippek szakértő

Képünk illusztráció! Forrás: Unsplash

3. Elvárások

Akár pozitív, akár negatív elvárásaid vannak egy jövőbeli eseménnyel kapcsolatban, az bizony stresszhelyzetet teremt. Az elvárások általában kicsit sem reálisak, nem tényeken alapulnak, hanem azon, hogy milyen történet fut a fejedben. Azért nem jó ez a fajta stressz, mert csak az irányítás illúzióját adja meg, de közben szem elől téveszthetsz fontos, valós információkat. Például az egy motiváló stressz, ha beírod az utazásod időpontját a naptáradba, mert így szem előtt tartod, hogy milyen határidőre kell kész lenni a munkáiddal. Az viszont már nem jó stressz, ha álmodozol az utazásról, forgatókönyvet írsz magadban arról, mit fogsz ott csinálni, azaz pozitív elvárásokat támasztasz és emiatt halogatod a munkát. Az elvárásaiddal pedig csak azt éred el, hogy az adott eseményt nem tudod úgy átélni, amilyen a valóságban, mert már előre negatív vagy pozitív előjelet tettél elé fejben.

De nincs minden veszve, Ackrill egyszerű stresszűző praktikákat is ajánl, hogy megszabadulj a fenti három stressztől.

Azt nyilván nem tudod megakadályozni, hogy gondolataid legyenek, mert önjáróak és jönnek-mennek kedvük szerint. De arra már oda tudsz figyelni, hogy mikor kezd benned nőni miattuk a feszültség. Ha ilyenkor veszel pár mély lélegzetet, már azzal is ki tudod tisztítani a fejedet és megnyugtatod a testedet.

A mély levegővételek után pedig tedd fel magadnak a következő négy kérdést:

  1. Milyen tények állnak rendelkezésemre?
  2. Milyen történetet írtam köré?
  3. Mire van igazából szükségem?
  4. Ki akarok lenni?

A légzéssel és a kérdésekkel megakasztod az automatikus gondolkodást annyira, hogy máris más színben látod a világot és a figyelmedet a fejedben lévő fikcióról a valóságra irányítod. Ezzel párhuzamosan a testedben stresszre fellépő reakciók is elcsitulnak, lassul a szívverés, a vérnyomás normalizálódik és a feszülő izmok ellazulnak. Nem csak nyugodtabb napokat nyerhetsz magadnak így, hanem akár éveket is hozzáadhatsz az életedhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top