Egészség

Szétroncsolódott a karja egy munkahelyi balesetben, mégsem kapott kártérítést

Még a perköltséget is neki kellett kifizetnie. A fiatal férfi maradandó károsodást szenvedett, jelenleg kisegítő munkát végez.

Súlyos munkahelyi baleset ért egy ceglédi férfit, mégsem kapott egy fillér kárpótlást sem – tudta meg a Blikk. A 23 éves Rajta István karját darabokra törte egy présgép, és azóta sem sikerült regenerálódniuk a csontjainak. A munkaügyi főfelügyelőség munkahelyi balesetnek nyilvánította a történteket, a bíróság első fokon mégis elutasította a férfi kártérítési igényét. Sőt: még a 400 ezer forintos perköltséget is ráterhelték.

A baleset 2015 augusztusában történt, amikor István éppen egy CNC esztergagéphez volt beosztva. A baleset azonban nem ennél, hanem egy kollégája gépénél történt. A CNC gépnek ugyanis több mint egyperces a menetideje, és amíg nem volt dolga, István odament egy kollégájához, hogy kérdezzen tőle valamit.

Rátámaszkodtam a gépre, és miközben beszélgettünk, ő automatikusan folytatta a munkáját. A présgép elkapta a kezem. Megdöbbentem: nem értettem, miért folytatta a munkát, amikor ott voltam. Most is csak arra tudok gondolni, hogy a nagy melegben nem figyelt. Másfél perc volt, mire kiszabadították a karomat. Nem hívtak mentőt, autóval vittek kórházba. Mire sorra kerültem, addigra szép kis vértócsa állt alattam

– mondta a balesetről a fiatal férfi.

Bal karja teljesen összeroncsolódott, a sérülés miatt egy hetet töltött a kórházban. Egy évvel később ismét meg kellett műteni: egy acéllemezt és nyolc csavart tettek a karjába. Így sem épült azonban fel teljesen, maradandó a fogyatékossága, bal karjával egyáltalán nem tud emelni. Emiatt 5%-os leszázalékolt lett, jelenleg kisegítő munkát végez.

Miután a munkaügyi főfelügyelőség munkabalesetnek nyilvánította a velem történteket, úgy gondoltam, jogosan fordulok a céghez kártérítésért. 6,2 millió forintot kértem, ám első fokon visszautasítottak. A perköltséget, 400 ezer forintot nekem kell állnom. Vagyonom nincs, dolgozni nem tudok, az életem romokban

– mondta a lapnak.

A Blikk úgy tudja, a munkáltató azzal védekezett, hogy István elhagyta a munkaállomását, a baleset pedig nem is a saját gépénél történt, emiatt utasították el a keresetet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top