Egészség

Nem éri meg meggyógyítani az embereket, több pénz van a betegségben

Arra figyelmeztette ügyfeleit a Goldman Sachs befektetési bank, hogy csak óvatosan fektessenek génterápiába és biotechnológiába, mert ha túl gyorsan meggyógyulnak az emberek, nem lesz, aki finanszírozza a befektetéseiket.

 „Az emberek meggyógyítása sokkal kevésbé kifizetődő, mintha hosszú távon kezelnék őket” – írta a napokban megjelent jelentésében a Goldman Sachs befektetési bank az NBCN szerint. A bank áprilisban megjelent, The Genom Revolution (A genetikai forradalom) című jelentésében arra keresi a választ a pénzintézet, hogy fenntartható üzleti modellt jelent-e, ha meggyógyítják a betegeket? A kérdés a küszöbön lévő génterápia miatt merült fel, amellyel számos betegség gyógyíthatóvá válna – írja a HVG.

A génterápiával befektetői szemmel „az a baj”, hogy szemben más, mai kezelésekkel, csak egyszer kell alkalmazni. A befektetési bank elemzője, Salveen Richter a hepatitis C vírussal példálózott, ami 2015-ben 12,5 milliárd dollár bevételt hozott a befektetőknek. De megjelent egy új gyógyszer, ami a betegek 90 százalékát végleg meggyógyította a betegségből mindössze 12 hét alatt. A befektetők legnagyobb bánatára a meggyógyult pácienseket nem kellett tovább kezelni és ők sem adták tovább a fertőzést. A hepatitis C vírus ma már csak 4 milliárd dollárt hoz a gyógyszeriparnak.

Ennek ellenére azért akad néhány terület, ahová érdemes lehet befektetni. A Goldman Sachs elemzője a vérzékenységet ajánlja, aminek piaca globális szinten 9-10 milliárd dollár lehet, és évente majdnem 10 százalékkal nő a betegek száma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top