Egészség

Horror mentőautót kénytelenek használni a borsodi mentősök – videó

Döbbenetes annak a mentőautónak az állapota, amelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei mentősöknek nap mint nap használniuk kell. A kocsin szolgálatot teljesítő mentősöknek tiltakozásuk ellenére kell használniuk a mentőautót, pedig annak műszaki állapota a mentést is veszélyezteti.

Már korábban is panaszkodtak a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének a BAZ-megyei mentőgépkocsi-vezetők a mentőautók  rossz állapotáról. Dr. Kusper Zsolt szövetségi elnök személyesen nézte meg az egyik mentőautót, és szinte elakadt a szava.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Az elnök videót is készített arról a közel 20 éves, negyedik generációs Ford Transit mentőautóról, amelyet lassan csak a rozsda tart egyben. A sofőrök szerint az OMSZ – tiltakozásuk ellenére – arra kötelezi őket, hogy olyan mentőautóval vonuljanak, amelynek a műszaki állapota nem csak a biztonságos közlekedést, de magát a mentést is veszélyezteti, mivel a mentőautó rossz műszaki állapota hosszú percekkel növelheti a helyszínre vagy a kórházba jutás idejét – írja az elnök a videó mellé.

A posztból kiderül az is, hogy a mentősök hiába jelezték az OMSZ-nek a problémát, feletteseik csak azt javasolták, hogy menjenek lassabban.

A poszt alatti kommentek között valaki feltette az ezerforintos kérdést:

„Egy ilyen állapotú jármű hogy kap műszakit?”

Frissítés:

A rozsdás mentőautó története bejárta a magyar sajtót, így az Országos Mentőszolgálat közleményt adott ki az ügyben. Az OMSZ szerint a videón is látható korrodált, többszörösen hiányos doblemez a közlekedésbiztonságot nem veszélyezteti, ám az autó mielőbbi cseréjének (melyet már előzetesen beütemeztek) indokoltságát alátámasztja. Elismerik, hogy korábban gyakori volt, mára viszont elvétve találni csak hasonló állapotú mentőautót az OMSZ flottájában, és várhatóan ezeket még az idén lecserélik. Leszögezik, hogy az OMSZ-nál futó minden egyes mentőautó biztonságos közlekedésre alkalmas műszaki állapotban van, amit az időszaki műszaki vizsgák között is rendszeresen ellenőriznek és elvégzik a szükséges javításokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top