Egészség

Kullancsinvázó: még nem késő beadni a védőoltást

Miután berobbant a tavasz, egyre nagyobb az esély arra, hogy kullancsokkal találkozzunk. A kis vérszívók nem csak az erdőben jelentenek veszélyt, hanem a városi parkokban, a kertekben is. A szakértők szerint még nem késő beadni a kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladás elleni vakcinát.

Ahogy a tavasz, úgy a kullancsszezon is egy szempillantás alatt érkezett el. A vérszívók tavasztól őszig aktívak, így még van értelme beadni a kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladás elleni védőoltást. A vérszívók által terjesztett másik betegség, a Lyme-kór csak csípés elkerülésével védhető ki, viszont az esetek 90-95 százalékában antibiotikumkúrával gyógyítható. 

A kullancsok a magasabb páratartalmú helyeket kedvelik, így az avarban és az aljnövényzettel benőtt területeken gyakrabban előfordulnak – Forrás: pixabay

Bár az agyhártyagyulladás elleni védőoltás beadását az orvosok a téli hónapokban javasolják, még most sem késő a vakcinázás. Az oltási sor 3 oltásból áll, megadott időközönként. Legkorábban 28 nap múlva várható a védettség kialakulása. Emlékeztető vakcinára is szükség van, először három- majd ötévente. Fontos az oltási sor pontos betartása. Jelenleg kétféle készítmény áll rendelkezésre a patikákban. A védőoltás egyéves kortól bárkinek beadható, különösen annak javasolt, aki rendszeresen jár a természetbe, vagy ott dolgozik, esetleg kiskertje van – javasolja a Bama.hu.

Tippek a kullancscsípés megelőzésére:

  • A B-vitamin nem űzi el a kullancsokat
  • Javasolt a zárt, de szellős ruha és cipő viselete
  • A nadrágot tűrjük a zokniba
  • Használjunk kullancsriasztó szereket a szabad bőrfelületeken
  • Hazaérve vizsgáljuk át magunkat

Ha kullancsot találunk:

  • Ne nyomkodjuk, csavarjuk, tépjük ki, mert ezzel növeljük a fertőzés kockázatát
  • Ne használjunk krémet, olajat és egyéb „háztáji praktikákat” (gyufa, ecet)
  • Kullancscsipesszel távolítsuk el a vérszívót

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top