Egészség

Véletlenül megöltek egy ritka barnamedvét a nemzeti park munkatársai

Még nem tudni pontosan, miért pusztult el az a ritka appenini barnamedve, amelyiket azért altattak el egy olaszországi nemzeti parkban, hogy rádiós nyakörvet szereljenek rá.

Altatás közben pusztult el egy ritka appennini barnamedve, megjelölés céljából fogták be egy közép-olaszországi nemzeti parkban. A mackót felboncolják, hogy kiderüljön a halál pontos oka.

A park biológusai rádiós nyakörvet akartak az állatra helyezni, hogy nyomon tudják követni a mozgását. A hím appennini barnamedve (Ursus arctos marsicanus) légzése azonban elnehezült az altatás közben, majd az állat nem sokkal később elpusztult. A park munkatársai „óriási veszteségnek” nevezték a ragadozó halálát.

„Ez egy súlyosan veszélyeztetett alfaj, amelynek mára mindössze ötven vagy talán annál is kevesebb képviselője maradt” – mondta a Természetvédelmi Világalap (WWF) olasz részlege, amely egyúttal az állatok befogási procedúrájának felülvizsgálatát is kérte.

Az olasz sajtó szerint a fiatal medve szerda éjszaka sétált bele a csapdába, amelyet egy másik állat befogására helyeztek ki a parkban. A Mario nevű másik medvét azért akarták befogni, mert éjszaka megjelent az egyik faluban, és a szakemberek veszélyesnek ítélték a helyiekre nézve.

„Ez volt az első alkalom, hogy a befogáskor alkalmazott érzéstelenítés alatt vészhelyzet állt elő” – mondta Antonio Carrara, a nemzeti park vezetője, hozzátéve, hogy az ilyenkor érvényes protokoll ugyan minimalizálja a kockázatot, ám sajnos soha nem lehet teljesen kizárni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top