Egészség
Szponzorált tartalom

Ezt érdemes tudni az elülsőkeresztszalag-sérülésekről 

Tévhit, hogy csak a sportolók vannak kitéve az elülsőkeresztszalag-sérülésnek, -szakadásnak. A jelentős terhet cipelő térdet a csavarodó mozgások viselik meg a legjobban, amelyek bármely aktív életvitel során jelen vannak az ember mozgásában.

Akik küzdöttek már komolyabb térdsérüléssel, biztosan találkoztak már azzal a fogalommal, hogy keresztszalag-szakadás. Ha nem is saját térdsérülésük kapcsán, de nagy valószínűséggel „bajtársaik” közül többen szenvedtek már el ilyen sérülést. Ez ezért is valószínű, mert ez az egyik leggyakoribb térdsérülés. Az sem véletlen, hogy sokaknak a sérülésről a nagyon hosszú felépülési időszak jut az eszükbe, ugyanis régebben a több hónapos, lassú rehabilitációs időszakot hozó műtétre támaszkodhattak csak a betegek. Ám manapság egyre többen választják a jóval rövidebb felépülési időt igénylő, úgynevezett anatómiai keresztszalagpótló beavatkozást.  

A keresztszalag a combcsontot és lábszárcsontot köti össze.  A szakadás lehet részleges és teljes, a beteg általános állapotától is függ, hogy szükség van-e a műtétre, és hogy javasolják-e azt a szakorvosok. A sérülést nem mindig egyszerű diagnosztizálni, mivel a röntgen – a töréstől eltérően – nem feltétlenül mutatja a problémát, míg az MR vagy az ultrahangos vizsgálat már igen.

Miért is fontos az elülső keresztszalag megfelelő állapota vagy a sérült elülső keresztszalag megfelelő pótlása vagy rehabilitációja? Azért, mert az elülső keresztszalag nem megfelelő működése ízületi kopást idézhet elő, ami szintén egy jelentős mozgásszervi probléma. Manapság több mint négyezer műtétet végeznek hazánkban keresztszalag-szakadás miatt.

keresztcsont műtét

A szalag pótlására különböző műtéti technikák állnak rendelkezésre. Vannak helyek, ahol még mindig a hosszabb, több hónapos rehabilitációt igénylő technikára alapozott műtéteket végzik, de néhány kórházban és kiemelten a magánintézményekben a rövid felépülést ígérő, kétköteges, anatómiai technikát alkalmazzák. Azonban felfedezhetők részletekben rejlő különbségek. A legfontosabb talán az, hogy nem mindegy, hogy az új szalagokat csak az eredeti tapadási hely közelében vagy pontosan ott rögzítik-e. A pontos illesztés speciális artroszkópos technológiát igényel. Ha valaki elülsőkeresztszalag-műtétre kell, hogy elszánja magát, érdemes utánanézni, hogy ez a technika hol áll rendelkezésre, ugyanis ez rövidebb kórházi ellátás és a gyorsabb rehabilitáció kulcsa. Ennél a műtéti technikánál bizonyítottan kevesebb a későbbi rásérülés aránya.

Ez az eljárás kíméletesebb, és gyorsabban gyógyul a beteg, mindössze egyetlen kórházi napot vesz igénybe, és a műtét után három héttel akár autót is lehet vezetni. A betegek a műtétet követően 6 héttel már futni, kerékpározni kezdhetnek.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top