Egészség

A kanyaró tünetei és veszélyei

Egyre gyakrabban hallunk ismét a kanyaróról mint vírusos fertőző betegségről. A kötelező védőoltás ellenére növekszik a kanyarós megbetegedések száma. Melyek a tünetei, és hogyan védekezhetünk hatásosan a kanyaró ellen?

A kanyaró magas lázzal, levertséggel, légúti megbetegedésekkel, kötőhártya-gyulladással és bőrkiütésekkel járó, igen fertőző, vírusos megbetegedés. Sajnos mire rájövünk, hogy mivel is állunk szemben, már jó pár napja fertőz a beteg.

Honnan tudom, hogy kanyaró?

A kanyaró tünetei: a hirtelen fellépő és igen magas (akár 40 fok fölötti) láz, köhögés, orrfolyás. Ez még nem utalna kifejezetten a kanyaróra, de ezt követően, nagyjából úgy 4 nap elteltével jelentkeznek a kiütések az arcon és a fejbőrön először, majd az egész testre is kiterjednek.

A kanyaró látványos bőrkiütésekkel jár

A kanyaró veszélyes?

Az esetek nagy többségében a kanyaró 1–3 hét alatt szövődmények nélkül gyógyul. A sok pihenésen, ágynyugalmon és folyadékpótláson kívül, mást nem igen tehetünk a gyors javulás érdekében. A kanyaró szövődménye lehet középfülgyulladás, ritkábban tüdőgyulladás és még ritkábban halálos kimenetelű agyvelőgyulladás.

Terhesekre veszélyes

A leginkább veszélyeztetett csoport a várandós kismamáké. Hiszen ha nem védett az anyuka (oltással, vagy korábban nem esett át a betegségen), akkor a kanyaró veszélyes lehet. Nem okoz ugyan magzati rendellenességet, de vetélést vagy koraszülést igen. Ezért kanyaróveszély esetén körültekintőnek kell lenni. Tervezett terhesség előtt legalább 3 hónappal kell beadatni a kanyaró elleni védőoltást annak, aki nem védett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top