Egészség

Fertőző gyorsfagyasztott kukoricára figyelmeztet a Nébih

Csak alapos hőkezelés után szabad fogyasztani.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményben hívta fel rá a figyelmet, hogy az Európai Unió öt tagállamát érintő Listeria monocytogenesjárvány lehetséges forrása a gyorsfagyasztott kukorica. A fertőzésveszély megszüntetése érdekében arra kérnek mindenkit, hogy csak alapos hőkezelés, vagyis főzés után fogyasszanak fagyasztott kukoricát.

Az információ alapja az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzései és Járványvédelmi Központ (ECDC) múlt heti értékelése. 2015-től 2018 márciusáig 32 megbetegedést jelentettek a járvánnyal kapcsolatban.

A Nébih azt írja, a gyorsfagyasztott zöldségeket 2-3 percig kell forralni minimum 75 fokon ahhoz, hogy biztosan ne okozzanak betegséget.

„A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását. A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. Érzékeny csoport: a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek” – olvasható a Nébih oldalán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top