nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Vadidegennek ajánlotta fel a veséjét

Vadidegennek ajánlotta fel a veséjét

És mindezt egy Facebook-poszt alapján.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

A 42 éves torontói Jennen Johnson veséje felmondta a szolgálatot, aminek az az oka, hogy mintegy húsz éve küzd a lupus nevű autoimmun betegséggel, amely megtámadja a szerveket, és mellkasi fájdalmat, nehézlégzést, fekélyeket okoz. A genetikai betegséget gyakran a napfény, valamilyen fertőzés vagy gyógyszer aktiválja.

Két évvel ezelőttig erős gyógyszerekkel még kordában lehetett tartani a betegséget, akkor azonban elkezdte a nő veséjét támadni. Egy hat-nyolc éves várólistára tették, ahol elhunyt donorok szerveihez lehet hozzájutni, illetve egy másik, még hosszabb listára, amelyet az élő donorok szerveinek tartottak fenn.

Fotó: Facebook/Christi Nolan

Egy idő után szükségessé vált a kétnaponkénti dialízis, és Jennen az egyik ilyen alkalommal hallotta meg, ahogy az orvos azt mondja a diákjainak: ennek a nőnek már csak négy éve van hátra. Ősszel az állapota rosszabbodott, és az orvosok világossá tették, hogy azonnal donorra lesz szüksége. Elkezdett körbekérdezni az ismeretségi körben, de állításuk szerint senkinek nem volt közülük 0-s vére (a leggyakoribb vércsoport a 0 Rh+), aztán egyszer a zuhany alatt állva megvilágosodott. Beszámolója szerint Isten szólt hozzá, hogy adjon fel egy hirdetést, és kérjen segítséget. Végül a NOW nevű újságra esett a választása, azonban nem tudta a heti háromezer dollárt kifizetni a hirdetésért, ezért a Facebookhoz fordult támogatásért.

„Egy tizenkét éves kislány édesanyja keresi azt a nagylelkű, 0-s vércsoportú embert, aki hajlandó lenne a veséjét neki adományozni és ezzel megmenteni az életét. Ha komolyan hajlandó nekem segíti abban, hogy a lányomnak továbbra is az édesanyja lehessek, kérem, jelentkezzen.”

Fotó: Facebook/Christi Nolan

A hirdetés futótűzként terjedt el a Facebookon, és az Egyesült Államok minden részéről érkeztek a levelek és telefonok, segítséget ajánlva. Az, aki megmentette Jennen életét, végül mindössze egyórányira lakott Torontótól. Christi Nolannek, a 37 éves jógaoktatónak állítása szerint csak három másodperc kellett, hogy döntsön, és ezt azóta sem bánta meg. A vizsgálat kiderítette, hogy Nolan 91%-os kompatibilitást mutat Johnsonnal, ami általában a családtagokra jellemző arány.

A műtétre március 27-én kerül sor.

Forrás: Yahoo

Kiemelt kép: Facebook/Christi Nolan

Megosztás Facebookon