Egészség

Kerítéssel védi magát Dánia a sertéspestistől

Hetven kilométer hosszú kerítést épít Németországgal közös határvonalára Dánia, hogy távol tartsa az afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznókat, amelyek komoly fenyegetést jelentenek az ország húsiparára.

Dániában ugyan még nem jelentettek sertéspestises esetet, ám a kór közép-európai terjedése komoly aggodalmakat kelt az országban, ahol jelentős a sertésexport.

Az afrikai sertéspestis más állatokra és az emberekre nézve nem jelent veszélyt, a vaddisznókkal és a háztáji sertésekkel azonban csaknem minden esetben tíz nap alatt végez. A kór ellen nincs védőoltás. A helyi kormány szerint egy dániai járvány esetén az uniós országokba csak a fertőzött területekről származó húst nem szabadna bevinni, míg a nem európai uniós országokba irányuló export egészét le kellene állítani egy időre.

Az afrikai sertéspestis már Lengyelországban, Csehországban, Romániában, Észtországban, Lettországban, valamint Litvániában is felütötte a fejét, és egyre közelebb kerül Dániához. A dán vadászok a héten engedélyt kaptak a vaddisznók éjszakai kilövésére.

Németországban a múlt hónapban rendelkeztek arról, hogy a vaddisznókat egész évben ki lehet lőni a fertőzés megfékezése érdekében.

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top