Egészség

„Egész életemben arra készültem, hogy egyszer majd apukámnak adom a vesém”

A 26 éves Tessa McGee büszke rá, hogy meghosszabbíthatta édesapja életét.

„Mióta az eszemet tudom, apukám volt a hősöm” – kezdi nem mindennapi történetét a 26 éves texasi lány, Tessa McGee. „Az évek során számtalanszor kerültünk nehéz helyzetbe, ő mégis minden alkalommal bizonyította, hogy minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a lehető legjobb életet biztosítsa nekünk, a családjának.”

Tessa a Love What Matters oldalán elárulta, édesapját 30 éves korában egy a veséit érintő betegséggel, úgynevezett fokális szegmentális glomerulosclerosissal (FSGS) diagnosztizálták. „Csak négyéves voltam, amikor ez történt. Nem sok mindenre emlékszem, leginkább csak arra, amit később a szüleimtől megtudtam ebből az időszakból.”

A vese hegesedésével járó betegségre egyébként csak a szerencsének köszönhetően derült fény. Tessa azt mondja, anyukája észrevette, hogy a férje lába vizesedik, és addig nógatta, míg végül orvoshoz ment a dologgal. „Akkor elmondták neki, hogy 10-15 éve van, addigra a veséi teljes egészében le fognak állni.”

veseátültetés átültetés önzetlenség

Kép forrása: Love What Matters / Tessa McGee

Tessa elmondásából kiderült az is, hogy édesapjának már 2010-ben átültetésre volt szüksége: akkor Tessa nagynénjétől kapott vesét. Csakhogy az új vese mindössze öt évig működött, utána újra égetővé vált az átültetés. „Az orvosok letesztelték az anyukámat abban a reményben, hogy lehet belőle donor, de hiába egyezett a szüleim vércsoportja, ez végül kevésnek bizonyult.”

Anyukájával ellentétben Tessa tökéletes donornak bizonyult. „Vagy egy tucat vizsgálaton át kellett esnem, mire kiderült, hogy megfelelő donor vagyok. Aztán végül nagy sokára kiírták a műtétet, méghozzá 2018. március 7-ére. Az egyik ismerősöm hívta fel rá a figyelmem, hogy az operáció egy nappal a veseátültetett betegek napja előtt lesz. A véletlen egybeesés sorsszerűnek tűnt.”

veseátültetés átültetés önzetlenség

Forrás: Love What Matters / Tessa McGee

Tessa elárulta azt is, hogy a műtét előtt mindketten nagyon izgultak. „Persze attól féltünk a legjobban, hogy a másiknak valami baja esik. Apu egész reggel faggatott, hogy hogy vagyok, hogy minden rendben van-e. És egészségileg oké is voltam, csak a lelkem háborgott. Rengeteg gondolat cikázott a fejemben, de a leginkább aput féltettem. Nem akartam, hogy bármi baja legyen.”

Az operáció szerencsére teljes siker volt. Néhány héttel később Tessát és az édesapját is hazaengedték az orvosok. „Míg ő a saját lábán hagyta el a kórházat, engem kerekesszékben kellett kitolni, mert… Mert egy óriáscsecsemő vagyok.” A lány azt mondja, az operáció után sokan dicsérték őt, mennyire önzetlen, ám ő nem érzi magát annak. Sőt! „Ami azt illeti, meglehetősen önzőnek érzem magam, mert csak azért mentem bele az átültetésbe, hogy az apám addig élhessen, ameddig csak lehet.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top