Egészség

Jogsértések a sürgősségiken – ez nem mehet így tovább

Egyre-másra érkeznek a felháborodott betegek történetei a sürgősségi betegellátó osztályokról. Eközben mindenki tisztában van az ott dolgozó orvosok, egészségügyi dolgozók heroikus munkájával is. A Társaság a Szabadságjogokért véleménye szerint a sürgősségi osztályokon nemcsak a betegek, hanem az orvosok, ápolók jogai is rendszerszinten sérülnek. A TASZ most ügyfeleket keres, és kedden este 7-kor élő videóban válaszol a ti kérdéseitekre is a sürgősségikkel kapcsolatban az NLCafé Facebook-oldalán.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegélyszolgálatára rengeteg panasz érkezik a sürgősségi ellátással kapcsolatosan. Ezek alapján egyértelmű: a legtöbben a tájékoztatás hiányát, a bizonytalanságot sorolják az első helyre. A sokórás várakozás még rendben is lenne, csak mondanának legalább valamit.

Ironikus módon a törvény épp ezt, a tájékoztatáshoz való jogot határozza meg a legrészletesebben. Egyértelműen előírja, hogy a betegnek joga van tájékoztatást kapni a javasolt vizsgálatokról és azok elvégzésének tervezett időpontjáról, vagyis el kell mondani neki, hogy várhatóan mikor és hogyan fogják megvizsgálni, ellátni.

A TASZ úgy tapasztalja, hogy ez a tájékoztatás nagyon gyakran hiányzik. De a sürgősségiken sokszor sérül az emberi méltósághoz, az adatvédelemhez való jog is. A TASZ szerint ez leginkább azért van így, mert az orvosok, ápolók időhiánnyal, a munkafeltételek hiányával küzdenek, ami nem teszi lehetővé a jogszerű ellátást. Azaz az egészségügyi dolgozók maguk is jogsértések áldozatai.

A jog megvan, csak élni nagyon nehéz vele

Hiába írja le a törvény részletesen a betegjogokat, egy perhez a jogsértést bizonyítani kell tudni, ez pedig általában nem egyszerű. A TASZ jogi szakértőjével élő adásban, részletesen beszélünk majd arról, hogy mit lehet tenni a sérelmek orvoslására. Mi az, ami peresíthető? Mit kell tennünk, hogy bizonyítani tudjuk a jogsértést? Ha az orvos nem tart be egy szakmai szabályt, akkor azzal jogszabályt is sért?

Az orvosokat is védeni kell

Az orvosok, ápolók sokszor ugyanúgy áldozatai a rendszer hibáinak, mint a betegek. De mit tehet egy beteg, ha igazságot szeretne, viszont az orvosát nem szeretné megtámadni, beperelni? És mit tehetnek az orvosok, nekik van-e valamilyen jogi eszközük? Nekik is tud valamit kínálni a TASZ? Erről is szó lesz az online adásban.

Meg kell törni a jeget

Az nem mehet tovább, hogy az egészségügyi ellátórendszer minden egyes nap tömegesen sérti meg a betegek és az orvosok, ápolók jogait. A számos kormányzati ígéret ellenére nem történt érdemi változás. A betegekben és az orvosokban, ápolókban is sok a kérdés.

Március 13-án, kedden este 19 órakor megpróbálunk ezekre a kérdésekre választ találni a TASZ jogi szakértőjével, Asbóth Mártonnal az NLCafé Facebook oldalán. A cikk alatt is feltehetitek kérdéseiteket, írhattok levelet is az nlcafe@centralmediacsoport.hu e-mail címre vagy kérdezzetek a Facebook-oldalunkon, akár az élő adás közben, kommentben is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top