Egészség

Semmi kedvem az izzadságodban tapicskolni – edzőtermi illemtan kezdőknek

Az ember azt gondolná, hogy egy konditeremben nincsenek túl bonyolult és betarthatatlan illemszabályok, elég pusztán egy kis igényesség önmagunkkal szemben plusz némi odafigyelés másokra. De a tapasztalatok azt mutatják, nem megy ez olyan gördülékenyen mindenkinek. Semmi baj, segítünk.

A legkiábrándítóbb edzőtermi élményeimre visszagondolva két dolog jut eszembe. Az egyik az volt, amikor letörölve a taposógép kapaszkodóját, fekete lett a papírtörlő, olyan mocskos volt a fogantyú. Ez nyilván a terem igénytelensége – nem is jártam ott azóta.

A másik hasonló: megérkeztem az edzőterembe, felpattantam az egy szem üres elliptikus trénerre, és elkezdtem taposni. A mellettem lévő gépen akkor már láthatóan hosszú ideje tekert egy idősebb úr. Az arcáról, a karjáról kövér kis izzadságcseppek potyogtak mindenfelé. Aztán röviddel később megállt, és mint aki jól végezte dolgát, lelépett, otthagyva az izzadságában úszó gépet. Először azt hittem, csak elszaladt vécére, és nyilván visszajön. De nem. Híre-hamva sem volt többé, csak a méretes kis tócsákat hagyta maga után. Végül én szóltam az egyik takarítónak, hogy legyen szíves letörölni a tetthelyet, és közben hitetlenkedve bosszankodtam magamban. Aztán a barátaimmal beszélgetve kiderült, hogy a jelenség közel sem egyedi, sőt! Egymás szavába vágva meséltük a kellemetlen tapasztalatokat, úgyhogy valószínűleg nem árt tisztázni, melyek azok az íratlan szabályok, amelyeket illik egy konditeremben betartani, hogy mindenki fesztelenül sportolhasson, és az ott eltöltött másfél óra sport tényleg rekreáció lehessen mindenkinek.

Köszönj! – Amikor belépsz az öltözőbe, semmibe nem kerül egy hangos sziasztok. Igen, tudom, hogy nem ismersz mindenkit, sőt talán senkit, de ha belépsz egy helyiségbe, ami tömve van emberekkel, akik még uram bocsá’ anyaszült meztelenül is megláthatnak mindjárt – hiszen ez itt természetes –, akkor egy köszönés is legyen az.

Ne bámulj! – Senki nem élvezi azt, ha éhes/árgus/kíváncsi tekintetek vizslatják, miközben épp a soron következő 12 hasprést próbálja verejtékezve abszolválni. Edzőterembe azért megy az ember (legalábbis a többség), hogy a testét karbantartsa, és fesztelenül kikapcsolódjon. Ne billents ki senkit a bámész tekinteteddel.

Ne blokkold a gépeket! – A kedvenceim az ujjra gyúró szépfiúk, akik megcsinálnak nyolc fekve nyomást, aztán felülnek, és 10 percig scrollozzák a telefonjukat pihenésképpen, ügyet sem vetve arra, hogy ezzel esetleg feltartanak másokat. Ne tedd ezt, rém idegesítő.

Töröld le magad után a gépeket! – Erre már utaltam a bevezetőben is – ma már minden magára kicsit is adó konditeremben van fertőtlenítő spray és papírtörlő. Miután összeizzadtad a gépet, használd! Nyilván te sem szeretnél mások verítékében tapicskolni, akkor a többi sportolót se kényszerítsd rá.

Ha szőnyegen edzel, teríts rá törölközőt! – Lásd előző pont. Ezzel saját magadat is óvod az esetleges szennyeződésektől.

Ne hangoskodj, és ne oszd az észt kéretlenül! – A legtöbb teremben eleve van egy markáns alapzaj, hiszen szól valamilyen zene. Sok vendég ennek ellenére fülhallgatóval felszerelkezve érkezik, mivel megvan a saját jól bevált playlistje, amit ha elindít, egyből elkezd feltöltődni energiával,vagy éppen segíti az ellazulásban. És nincs annál idegesítőbb, mint amikor az ember nem hallja a saját zenéjét, mert a mellette lévő két futópadon a csajok okvetlenül ott és akkor ordítva tárgyalják ki, hogy sikerült az előző esti randi. Hidd el, itt erre nem kíváncsi senki, légy tekintettel a többiekre. Ugyanez vonatkozik a kéretlen tanácsokra is. Ha azt látod, hogy valaki nem csinálja olyan tökéletesen a vállból nyomást, mint te, semmi szükség rá, hogy odamenj észt osztani. Bízzuk ezt a személyi edzőkre.

Ne hagyd szanaszét az eszközeidet! – Ha használsz súlyzót, labdát, bosut – tök jó. De ha befejezted az edzést, tedd már vissza, légyszi, az eszközöket oda, ahonnan elvetted. Senki sem fog örülni neked, ha rendre csatateret hagysz magad után.

Ne érj hozzám az izzadt testeddel! – Oké, én extrán érzékeny vagyok arra, ha idegenek hozzám érnek: egy liftben vagy egy tömött buszon is nagyon nehezen viselem a nem kívánt testi kontaktust. Attól meg szabályosan a hideg futkos a hátamon, ha edzés után az öltözőben egy másik csatakvizes test hozzám cuppan. És szerintem neked sem esik jól ugyanez.

Ne hagyd ott a zuhanyzóban a nyomaidat! – Miután lezuhanyoztál, öblítsd ki a zuhanytálcát magad után. Egyrészt így higiénikus, másrészt nincs annál kiábrándítóbb látvány, mint amikor edzés után elmegy az ember tisztálkodni, és műsoros papír zsebkendővel, használt sminkvattával vagy egy méretes hajcsomóval találja szembe magát a zuhanyfülkében. Otthon sem hagyod ezeket a dolgokat a kád szélén, nyilvános helyen meg végképp ne tedd.

Sportolni olyan klassz dolog! Ne fosszunk már meg senkit ettől a remek élménytől!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top