Egészség

Ez nem egy jógalabdán csevegős teadélután – kipróbáltuk a kismama pilatest

Amikor két rózsaszín csíkkal elküldi első üzenetét a kicsibabád, a nagy örömben nem is tudod, mihez kapj. Az adrenalintól záporoznak a kérdések a fejedben: „mit tegyek most?” „mi lesz az edzéssel?” „hova járhatok?” „nem lesz baj?” Ezeknek a kérdéseknek igyekszik utánajárni Elek Dóri szerzőnk, aki új sorozatunkban kismamáknak szánt mozgásformákat tesztel.

Amikor megtudtam, hogy anya leszek, az én fejemben is egy csomó kérdés kezdett cikázni, melyek tetemes része a testmozgással volt kapcsolatos. Elhatároztam, utána járok, milyen mozgási lehetőségek vannak kifejezetten kismamák számára. Elsőként a Pilates Kuckóba látogattam el Hercz Kriszta kismama pilates órájára. De még edzés előtt elmeséltettem Krisztával, mit kell tudni erről a mozgásformáról.

Mi a pilates?

A pilates régen contrology néven volt ismert, a gyakorlatokat végig kontrolláljuk, nem csak a mozdulat felvételekor, hanem az abból való kijövetel alatt is szorítjuk az izmokat. A fékező mozgás is fejleszti az izomerőt. Joseph Pilates nevéhez kötődik; aki tanulmányozta az emberi testet, a nyugati és keleti mozgásformákat, mint pl. jógát, ezekből gyúrt össze egy torna-gyakorlatrendszert a test és ezen keresztül a lélek karbantartására. Több a fekvő talajgyakorlat, inkább erősítőtorna, a megfelelő testtudat kialakítása az egyik célja a pilatesnek. Én vegyítem gerinctorna elemekkel és core-stabilizációs gyakorlatokkal.

Hercz Kriszta

Miben kellett változtatni a kismama pilatesen?

Nem csinálunk hason fekvő gyakorlatokat, az összes hátizom-erősítő gyakorlatot (ami nagyon fontos, hiszen a szülés után a baba cipelésével fokozottan szükség lesz rájuk) a jóga „szék” pózában valósítjuk meg. Nem csinálunk láblengetős, nagy nyitásokkal járó gyakorlatokat, mert vigyázni kell a szalagokra is, ezek a terhesség alatt egyébként is nyúlnak, nem nyújtunk rájuk pluszban. Sok pipa-spicc gyakorlatot végzünk a vérkeringés fokozására, és az egyenes hasizom erősítését hanyagoljuk, de a mély hasizom finom erősítése, a medence stabilitásának megőrzése a várandósság alatt is fontos, hogy elkerüljük a várandósság alatt sokszor jelentkező derékfájást.

Mikortól lehet járni?

A protokoll az, hogy az első trimeszterben nem ajánlott elkezdeni, de ha valaki előtte járt rendszeresen pilatesre, annak alacsony kockázatú várandósság esetében nem indokolt abbahagynia a mozgást. A terhesség legvégéig lehet látogatni az órát, persze ekkor bizonyos elemeken változtatni kell a nagyobb pocak miatt, de ezeket mindig mondom közben.

Hercz Kriszta

Milyen előképzettség szükséges?

Semmilyen. Bárki elkezdheti. Nyilván előnyt élvez, könnyebb dolga lesz, ha valakinek már van egy jó testtudata, de ez nem elvárás.

Mire kell figyelnünk kismamaként az órán?

Ha bármi nem komfortos, szólni kell vagy abbahagyni. Igyanak sok vizet az óra előtt és alatt nyugodtan.

Kell-e bármilyen speciális felszerelés?

Kényelmes ruha, zokniban vagy mezítláb zajlanak az órák, cipő sem kell. Egy pár deci vizet érdemes behozni a terembe, hogy tudjon inni, ha megszomjazik. Én szoktam színesíteni az órát különféle eszközökkel, de ezekről gondoskodom.

Vegyítem gerinctorna elemekkel és core-stabilizációs gyakorlatokkal.

Milyen jellegű órára számítsunk?

Inkább erősítő gyakorlatok vannak, kemény izommunkát végzünk egy-egy órán (természetesen figyelembe véve a terhesség alatti élettani változásokat). Heti egy órával is sokat tehetünk magunkért, ha csak arra gondolunk, hogy a helyes mozgásminták elsajátítása ez idő alatt is fejlődik.

Kismama pilates – személyes tapasztalat

A belváros közelében, a Nyugatihoz közel egy barátságos negyedik emeleti lakásban fogadott Kriszta. Világos, napfényes szobában beszélgettünk az óra előtt, ahol később maga az edzés is zajlott. A pilates matracok és labdák szépen kikészítve várták a mozogni vágyó kismamákat.

Átmozgató, bemelegítő gyakorlatokkal kezdtünk neki az órának, ahol második és harmadik trimeszteres kismamák vegyesen vettek részt. Én az alig kerekedő pocakommal ámultan szemléltem a hatalmas hasukkal kecsesen mozgó tagokat, akik néhol sokkal jobban bírták nálam.

A pilates matracok és labdák szépen kikészítve

Ez nem egy jógalabdán csevegős teadélután

Persze fals lenne azt állítanom, hogy ez volt életem legkeményebb csoportos órája, mert egy nem kismama CrossFit vagy TRX edzés azért jobban kiütött ennél. Az azonban mégis csalóka, hogy a „kismama” jelzővel ellátott órákról olyan saját elképzelésem volt, hogy majd végig egy jógalabdán ücsörögve vagy a földön fekve fogunk visszafogott karemeléseket csinálni. Nagyon keveset és nagyon könnyen. Illetve tartottam attól is, hogy nehogy egy spirituális órába fussak bele, ahol percekig meditálunk, miközben azon gondolkodunk, mit mond nekünk a babánk. (Én ezeket nem szeretem, de ha valakinek ez tetszik, semmi gond nincs vele.) Na, ez a pilates óra kicsit sem ilyen. Sem meditáció, sem nagyobb pihenős szünetek nem voltak az 1 órában, mindig csináltunk valamit és igazi, kézzel fogható izomcsoportokat mozgattunk meg. Fájt, égett, de bitang jól esett a „te kismama vagy, inkább ne csinálj semmit” felfogásból kiszabadulni és mozogni. Úgy ténylegesen!

Tippek az órára

Akkor menj el, ha tényleg mozogni szeretnél, izmokat dolgoztatni és nem csak kismamák között ücsörögni és babakelengyékről beszélgetni. Felfrissülsz, és jól fogod érezni magad az óra után. Bízz az oktatóban, ő tudja, milyen gyakorlatokat lehet végezni, és folyamatosan felügyeli, jól csinálod-e őket. Ezen felül, ha bármi kellemetlen, fáj, szokatlan érzés, szólj neki! A fent említett kitartott „székpózban” végzett gyakorlatok miatt azt javaslom, ne a lépcsőn indulj el a negyedikről lefelé, hanem gyömöszöld be magad a liftbe, különben a combjaid ki fognak készülni rendesen. De ha olyan fafej és klausztrofóbiás vagy, mint én, akkor csak azt tudom mondani: én szóltam.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top