Egészség

„Volt, hogy elájultam, olyan erős menstruációs görcseim voltak”

A menstruációs görcs is lehet olyan fájdalmas, mint egy szívinfarktus – egy friss kutatás jutott erre az eredményre. És miután a hír elterjedt, az internet népe persze rögtön ráugrott a témára.

Talán nincs is nő, aki ne ismerné testközelből a menstruációs görcs fogalmát – ha te ilyen vagy, akkor nagyon szerencsésnek mondhatod magad. Én tízéves voltam, amikor menstruálni kezdtem. Eleinte nem járt a dolog semmilyen fájdalommal, épp elég volt megküzdenem a menstruációs balesetek okozta kellemetlenségekkel. Olyan 13 éves koromtól viszont irgalmatlanul erős fájdalom kíséretében érkezett a menzeszem minden hónapban. Emlékszem, rengetegszer volt, hogy kimaradtam az iskolából is emiatt egy napot, és egész nap otthon kínlódtam meleg vizes palackkal a hasamon, és görcsoldókkal próbálva enyhíteni a kínjaimat. És rengeteg osztálytársam járt hasonló cipőben. Volt egy lány, akit olyan erős fájdalmak gyötörtek minden hónapban, hogy többször előfordult, hogy elájult.

Persze anyám elvitt nőgyógyászhoz is a dolog miatt, akit nem hatott meg különösebben a probléma. Felírt egy bivalyerős fájdalomcsillapítót szükség esetére, és javasolta, hogy végezzek sok nyújtógyakorlatot, és továbbra is alkalmazzam a meleg vizes megoldást.

Így lett fiatalfelnőtt-koromra a görcsoldó a táskámban található túlélőfelszerelés állandó tartozéka, és a görcs, amitől a falat tudtam volna kaparni, a havi rutinom része.

Aztán, amikor felnőttként elkezdtem fogamzásgátlót szedni, akkor jó pár évre teljesen megszabadultam a menstruációs görcsöktől, és a tabletta abbahagyása után sem voltak többet olyan erős fájdalmaim, mint tinédzserkoromban. De azért most is megvan minden hónapban az az egy nap, amikor kénytelen vagyok gyógyszerrel enyhíteni a fájdalmamon ahhoz, hogy rendesen el tudjam látni a munkámat.

És a probléma egyáltalán nem nevezhető ritkának. A WebMD.com nevű egészségügyi szaklap szerint a 30 év alatti nők munkahelyi távolmaradásának egyik leggyakoribb oka a fájdalmas menstruáció vagy dysmenorrhea. Az Amerikai Családorvosok Akadémiája szerint a nők 20 százaléka olyan erős menstruációs görcsökkel küzd, hogy az akadályozza őket a napi tevékenységeik végzésében.

Legutóbb a múlt héten járta be a világsajtót a témában egy friss kutatás eredménye, melyet John Guillebaud, a University College London professzora végzett. A doktor a Quartznak elmondta: több, a kutatásban részt vevő nő is arról számolt be, hogy a menstruációs görcs közel olyan fájdalmas tud lenni, mint a szívinfarktus. Ez egyrészt előremutató dolog, hiszen immár tudományos eredmény támasztja alá, hogy nem valamiféle női hisztiről van szó, hanem a menstruációs fájdalom nagyon is komoly dolog. Innentől pedig esély van arra, hogy a problémára minél előbb kielégítő tudományos megoldás is szülessen.

Másrészt viszont rettentő tanulságos megnézni, milyen reakciókat váltott ki ez a kutatási eredmény az internetezőkből. Miután téma lett a dolog a Twitteren, a BoredPanda gyűjtött egy jó csokorra valót a hozzászólásokból, ezek közül idézünk most mi is néhányat.

Amikor felolvastam ezt a hírt a feleségemnek, azt láttam az arcán, hogy most már sokkal kevésbé fél a szívinfarktustól.

A fájdalmas menstruáció kellemetlenebb lehet, mint egy infarktus, mert okozhat fejfájást, hátfájást, hasfájást, csípőtájéki fájdalmat, fájhat tőle a láb, a lábujjak… – és mondjátok, hölgyek: mindezt egyszerre vagy egymás után?

A férfiak dióhéjban: mindig mindent jobban tudnak, mint te. Akkor főleg, ha nincs személyes tapasztalatuk a témában.

Remélem, a főnököm is olvassa ezt, aki szerint a menstruáció nem egy elfogadható indok a hiányzásra.

Én annyira szenvedtem tőle, hogy kétszer még el is ájultam. Minden hónapban iszonyatos kínokat éltem át legalább 24 órán keresztül. A menopauza valóságos áldás volt számomra.

A főnököm nem hisz nekem, mondván, hogy a többi kolléganőmnek nincsenek olyan tünetei, amikor menstruálnak, mint nekem. De ez mindenkinél más. Nálam az évek múlásával egyre rosszabb lett a helyzet.

A 12 éves énem ezt már 30 évvel ezelőtt is tudta. Hála az égnek, hogy végre az orvostudomány is eljutott idáig.

Istenem, végre igazolást nyertek a kínjaim!

Középiskolás koromban sokszor sírva  bújtam el a mosdóban, annyira fájt a hasam, és nem, a fájdalomcsillapító sem mindig segített.

És 2018-ig kellett várni, hogy az orvostudomány eljusson erre a megállapításra? Én három nővel együtt nőttem fel. Elég lett volna, ha engem megkérdeznek.

 

És jöjjön végül a kedvenc felvetésem, amit a magam részéről nagyon is indokoltnak éreznék, legalább havi egy napon:

Akkor mostantól szabadnap jár majd a nőknek, amikor kínozni kezdik őket a menstruációs görcsök?

 

Nektek mi a véleményetek a témáról? Írjátok meg kommentben!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top