Egészség

A folyamatos tabletezés miatt alig bírnak a tollakkal és a ceruzákkal a kisiskolások

Nem elég fejlettek az iskolakezdő gyerekek ujjizmai ahhoz, hogy helyesen tudják tartani a tollat és a ceruzát.

Egyre többet használnak okostelefonokat és tableteket az óvodáskorú gyerekek. Az érintőképernyős eszközök túlságosan gyakori használata azonban nem várt gondok elé állíthatja őket: nem fejlődnek elég jól az ujjizmaik, így nem lesz elég ügyes és erős a kezük ahhoz, hogy az általános iskolában helyesen tudják tartani a tollat és a ceruzát – állítják a gyermekgyógyászok.

A The Guardian cikkéből kiderül, hogy a kisiskolás gyerekeknek komoly nehézséget okoz az írástanulás, és ezért elsősorban az érintőképernyős eszközök okolhatók.

„A gyerekek ma már nem olyan kézügyességgel és -erősséggel jönnek iskolába, mint 10 évvel ezelőtt. Az iskolakezdő gyerekeknek egyre nagyobb gondot okoz a helyes tolltartás, mert nem rendelkeznek az íráshoz szükséges alapvető mozgáskészségekkel” – nyilatkozta a lapnak Sally Payne gyermekgyógyász.

Payne állítása szerint a kézírás elsajátításához az izmok feletti teljes kontroll szükséges, a tabletek használata azonban nem igényel olyan finom kézmozgást, ami felkészítené erre a gyerekeket. Pedig a mai szülők gyakrabban adnak iPadet a gyerek kezébe, mint mondjuk építőkockát, papírt és ollót vagy egyéb kreatív játékokat, amelyek segítenék a kézmozgás fejlődését.

Egy szülő azt mondta a Guardian újságírójának, hogy hatéves kisfiának terápiára kell járnia, hogy szintre hozzák a kézügyességét. Édesanyja magát okolja: elmondása szerint fia nem sok „hagyományos” játékot kapott, amikor pedig iskolás lett, úgy fogta meg a ceruzát, „mint ősember a botot”. És mivel nem tudta elég ügyesen mozgatni az íróeszközt, nem tudott úgy haladni az írástanulással, mint a többiek.

A szakértők szerint elkerülhetetlen ugyan, hogy a technológia fejlődésével és térnyerésével megváltozzon a gyerekek fejlődése is, ám az mindenesetre aggasztó, hogy az óvodáskorúak is egyre több időt töltenek a négy fal között, és egyre kevesebbet foglalkoznak az aktívabb időtöltésekkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top