Egészség

„Ha nem olvasom azt a cikket a leukémiáról, lehet, hogy a lányom már nem is él”

Arra, hogy a 22 hónapos, cserfes kislány súlyos beteg, az égvilágon semmilyen tünet nem utalt – csak az anyai megérzés. Néhány héttel később az orvosok már a kicsi életéért küzdöttek.

„Az érdeklődésemet a cikk címe keltette fel: egy 13 éves fiúról szólt, akit alig egy hét alatt elvitt a leukémia, pedig nem is volt tünete” – idézi a The Washington Post című amerikai lap Laura Handley-t. Azt az ötgyermekes anyukát, aki állítja, ha nincs ez a bizonyos cikk és a Google, lehet, hogy 22 hónapos kislánya, Tazmin ma már nem is élne.

Persze, a helyzet azért nem ennyire egyszerű. Ahogy az a Washington Post beszámolójából kiderül, az említett cikk és a tünetek megguglizása csak annyiban járult hozzá Tazmin gyógyulásához, hogy megerősítette anyukáját abban, hogy a sejtései hátterében lehet valami. Laura ugyanis nem sokkal korábban aggódott már egy sort a kislánya gyanús piros kiütései, kék-zöld foltjai és az éjszakai izzadásai miatt.

„Tudtam, hogy valami nincs rendben, mégis mindegyikre találtam valami teljesen ártatlan mentséget, amivel aztán megnyugtattam magam. A piros pöttyökre például ráfogtam, hogy napkiütés, a kék-zöld foltokat pedig betudtam annak, hogy még csak most tanul rendesen járni, ezért ügyetlen.” Mikor a cikkben összeszedve látta az őt is aggasztó tüneteket, majd a guglizás után még egyszer egy orvosi honlapon is, Laura úgy döntött, orvoshoz viszi a lányát.

leukémia diagnózis

Kép forrása: Lauren Handley

„Mikor elmondtam anyámnak és a barátaimnak, hogy mitől félek, csak legyintettek. Ránéztek Tazmin pirospozsgás arcára, aztán rám, majd közölték, ne legyek hülye.” Lauran végül csak orvoshoz vitte a kicsit, akit nem sokkal később mielodiszpláziás szindrómával, vagyis egy leukémiát megelőző rendellenességgel diagnosztizáltak. „Az orvosok elmondták, az érintettek nagyjából 30 százalékánál alakul ki akut mieloid leukémia: Tazminnál két hét múlva ki is alakult.”

A The Washington Post cikkében megszólalt Jennifer Shu, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szóvivője, aki elmondta, a Lauren által idézett eset a kisfiúról, akinek nem voltak tünetei, meglehetősen szokatlan. „Annak, hogy valami nincs rendjén, általában nagyon is látható tünetei vannak” – mondja a szakember. Hozzáteszi, ha egy gyermek boldog és aktív, és nincs változás a mindennapi viselkedésében, nem érdemes megijedni. „Ám ha hirtelen változást észlelnek a személyiségében vagy a szokásaiban, érdemes kikérni egy gyerekorvos véleményét is.”

A szakember kitért „Dr. Google”-ra is. Szerinte az internet alapvetően hasznos dolog, akár a szülőknek is, de fontos, hogy tudatosan használják a végtelen internetes adatbázist. „Egy betegség, amelyről újságcikkben írnak, nem biztos, hogy ugyanazokkal a tünetekkel jelentkezik mindenkinél, mint amelyekre a cikkben felhívták a figyelmet.”

Shu szerint ami ennél is fontosabb, az a szülői megérzés: „Mindig azt mondjuk, ők vannak a legtöbb időt a gyermekükkel, ezért ők azok, akiknek először feltűnik, ha valami megváltozik rajtuk. És ez nem vicc. Lauren esetében is ez volt a kulcs. Az anyuka már korábban felfigyelt kisebb változásokra, a cikk csak megerősítette abban, hogy a gyanakvása nem feltétlenül alaptalan.”

És bár Tazmin végül átesett az akut mieloid leukémián, anyukája szerint a most kétéves kislány állapota folyamatosan javul. Leginkább az időben elkezdett, hatékony terápiának köszönhetően.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top