nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Fonálféreggel fertőzött krumplit találtak

Fonálféreggel fertőzött krumplit találtak

A férgesség megtámadhatja az emberi szervezetet is, ezért veszélyes például, ha valaki nyersen eszik valamilyen fertőzött ételt.
NLCafé
f Ajánlom

Gumórontó fonálféreggel fertőzött krumplit találtak a Nébih ellenőrei Bács-Kiskun megyében, 10 tonnányit semmisítettek meg. A férgesség megtámadhatja az emberi szervezetet is, ezért veszélyes például, ha valaki nyersen eszik valamilyen fertőzött ételt – számolt be a Tények.

Ha a gumót felvágjuk, akkor száraz, morzsalékos belül az állománya, a morzsalékos és az egészséges rész határon pedig ott vannak a fonálférgek – így szűrhető ki a veszélyes zöldség. A gumórontó fonálféreg a burgonya mellett a hagymás és más gumós növényeket is képes megtámadni. A tünetek elsőként a héjon jelentkeznek, ami elvékonyodik, gyűrött lesz, alatta egyre terjedő barna foltok, rothadási gócok jelennek meg. Ez jelentős minőségrontást okoz. A károsított gumókon baktériumok és gombák telepedhetnek meg, amelyek az egészséges növényekre is átterjedhetnek.

A férgesség, mint betegség az emberi szervezetben is megjelenhet, melyet a parazita életmódot folytató férgek vagy azok lárvái idéznek elő. Az étkezési burgonyában a károsított gumók azonban sem az emberi, sem az állati egészségre nem jelentenek veszélyt.

A szakértő válaszol! A nők többsége már találkozott intim és bőrgombás problémákkal, de sokan nincsenek tisztában a tünetekkel és a lehetséges gyógymódokkal. Legyen képben és tegye fel kérdéseit szakértőnknek!


Kérdeznék!

Megosztás Facebookon