Egészség

Fonálféreggel fertőzött krumplit találtak

A férgesség megtámadhatja az emberi szervezetet is, ezért veszélyes például, ha valaki nyersen eszik valamilyen fertőzött ételt.

Gumórontó fonálféreggel fertőzött krumplit találtak a Nébih ellenőrei Bács-Kiskun megyében, 10 tonnányit semmisítettek meg. A férgesség megtámadhatja az emberi szervezetet is, ezért veszélyes például, ha valaki nyersen eszik valamilyen fertőzött ételt – számolt be a Tények.

Ha a gumót felvágjuk, akkor száraz, morzsalékos belül az állománya, a morzsalékos és az egészséges rész határon pedig ott vannak a fonálférgek – így szűrhető ki a veszélyes zöldség. A gumórontó fonálféreg a burgonya mellett a hagymás és más gumós növényeket is képes megtámadni. A tünetek elsőként a héjon jelentkeznek, ami elvékonyodik, gyűrött lesz, alatta egyre terjedő barna foltok, rothadási gócok jelennek meg. Ez jelentős minőségrontást okoz. A károsított gumókon baktériumok és gombák telepedhetnek meg, amelyek az egészséges növényekre is átterjedhetnek.

A férgesség, mint betegség az emberi szervezetben is megjelenhet, melyet a parazita életmódot folytató férgek vagy azok lárvái idéznek elő. Az étkezési burgonyában a károsított gumók azonban sem az emberi, sem az állati egészségre nem jelentenek veszélyt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top