Egészség

Milliónyi újszülött életét mentheti meg egy új védőoltás

Újszülöttek millióinak életét mentheti meg a rotavírus elleni új védőoltás.

Az újszülötteknél is hatásos védőoltást fejlesztett ki egy nemzetközi kutatócsoport a rotavírus-fertőzés ellen. A jelenleg forgalomban lévő vakcinák csak a születés utáni hatodik héttől adhatják be a szerek tulajdonságai miatt.

A szert 1649 újszülött beoltásával tesztelték az indonéziai Klaten, Közép-Jáva, Sleman régiókban és Yogyakarta városában 25 kórház és egészségközpont részvételével. Az eredményről beszámoló, a New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint az immunizált csecsemők 94 százalékát védte a vakcina a veszélyes fertőzéssel szemben egy éven át, 75 százalékukat akár 18 hónapos korukig.

Az újszülötteknél is hatásos védőoltást fejlesztett ki egy nemzetközi kutatócsoport a rotavírus ellen – Fotó: Thinkstock

Az új, V3-BB néven ismert oltóanyagot három dózisban, az újszülött babák szájába helyezve adták be. „A rotavírus az öt év alatti gyerekek súlyos hasmenésének leggyakoribb oka, évente mindegy 215 ezer gyerek halálát okozza, további milliók kerülnek kórházba miatta” – közölte Julie Bines gasztroenterológus, a kutatás vezetője, a vakcinát kifejlesztő ausztrál Murdoch Gyermek-egészségügyi Kutatóintézet (MCRI) munkatársa.

Noha léteznek ellene védőoltások, amelyek mintegy 90 országban állnak rendelkezésre, becslések szerint a világ több mint 90 millió gyereke nem jut hozzá a vakcinához. Az is problémát okoz, hogy a forgalomban lévő védőoltásokat csak a születés utáni hatodik héttől adhatják be a szerek tulajdonságai miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top