Egészség

Ezzel a tejtermékkel csökkentheted a szívbetegségek kockázatát

Egy friss tanulmány szerint a joghurt nagy mennyiségű fogyasztása jó lehet a magas vérnyomás ellen, így a szívbetegségek megelőzésében is segíthet.

Amúgy is tudtuk, hogy a – szigorúan cukormentes, lehetőleg teljesen natúr – joghurt egészséges, de most egy korábban ismeretlen előnyére is fény derült. A American Journal of Hypertension egyik friss tanulmánya szerint ugyanis ez a sokak kedvencének számító tejtermék csökkentheti a magas vérnyomás és így a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A kutatáshoz a tudósok két, a magas vérnyomás szempontból veszélyeztetett csoportot vizsgáltak, 55 898 30 és 55 év közötti nőt és 18 232 40 és 75 év közötti férfit, akik még az 1980-as években vállalkoztak a több évtizedet felölelő longitudinális kutatásra.

Azok a résztvevők, akik hetente több mint két adag joghurtot fogyasztottak, 20%-kal csökkentették esélyeiket a szívbetegségek, például a stroke kialakulására, sőt, azok a nők, akik kettő vagy több joghurtot esznek egy héten, 30%-kal kisebb eséllyel lesznek szívinfarktus áldozatai. Az ugyanennyi joghurtot fogyasztó férfiak esetében az infarktus kockázata 19%-kal csökkent.

 

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top