Egészség

Először lélegzik új tüdejével egy nő az átültetés után – videó

Jennifer Jonest 11 évvel ezelőtt diagnosztizálták cisztás fibrózissal: egész mostanáig nem tudta, milyen rendesen lélegezni.

A most 40 éves Jennifer Jones légzésfunkciói már akkor sem voltak jók, mikor 11 évvel ezelőtt cisztás fibrózissal diagnosztizálták. Azt mondja, emlékei szerint egész életében gondja volt azzal, hogy normálisan lélegezzen. És valóban: a 7. kromoszóma meghibásodása miatt létrejövő betegség egyik fő sajátossága, hogy vastag, nyúlós nyákot képez a belső szerveken, így többek között a tüdőn is, ami folyamatosan nehezíti a beteg légzését.

Néhány évvel a cisztás fibrózisról szóló diagnózis után, Jennifer légzésfunkciói már mindössze 10,8%-osak voltak; mindennél nagyobb szüksége volt egy új tüdőre. Szerencsére az asszony hamar felkerült a transzplantációs listára, így orvosai tavaly októberben találtak számára megfelelő donortüdőt. Néhány órával később már meg is operálták a minnesotai Mayo Klinikán.

Először, miután felébredtem az operációból, nagyon meg voltam ijedve. Soha életemben nem tudtam normálisan lélegezni a cisztás fibrózisom miatt, nem is tudtam milyen az” – idézi a Viralnova Jennifert, akit abban a pillanatban, hogy új tüdejével először levegőt vesz, videó örökített meg. „Te jó ég, hisz én lélegzem! Emlékszem, abban a pillanatban csak ez járt a fejemben… Fantasztikus érzés volt.”

Jennifer légzésfunkciói az átültetés után 93 százalékra javultak, amit csak és kizárólag annak az embernek köszönhet, aki úgy döntött, halála után felajánlja a szerveit átültetésre. „Úgy vigyázok erre az új szervre, mintha csak a gyermekem lenne. Végtelenül hálás vagyok érte, és egyben nagyon büszke, hogy a szerv eredeti tulajdonosának öröksége bennem él tovább.”  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top