Egészség

Szilágyi Liliána megtette az első lépést a gyógyulás útján

Szilágyi Liliána Eb-ezüstérmes és kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok úszónőről még a közvetlen környezete sem tudta, hogy évek óta súlyos pszichés betegségektől, szorongástól és bulimiától szenved. Minderről saját maga írt weboldalán egy hosszú és kitárulkozó bejegyzésben. Mi pedig arra voltunk kíváncsiak, vajon milyen gyakran fordul elő ez a táplálkozási zavar, honnan ered, és lehet-e köze az élsporthoz. Makai Gábor klinikai szakpszichológussal beszélgettünk.

„Elsőként beszéljünk arról, hogy Liliána élsportoló. Ami azt jelenti, hogy nagyon komoly elvárások, hatalmas pszichés nyomás nehezedik rá. Ha valaki ezzel nem tud megbirkózni, az egyáltalán nem csoda, ezért általában a sportolók sportpszichológushoz járnak, akik megtanítanak nekik különböző eljárásokat, amelyekkel legyőzhetik a szorongást, jobban mozgósíthatják az erőforrásaikat, és hatékonyabban növelhetik a teljesítményüket. Liliána esetében feltételezhetően azonban nem erről van szó, ezért már gyerekként szoronghatott, a testképzavara és a magas elvárások miatt alakulhatott ki nála a táplálkozási zavar.

A bulimia, vagyis az ökörétvágy egy olyan jelenség, amikor valaki hetente kétszer vagy háromszor farkasétvággyal eszik, hihetetlen mennyiségű kalóriát visz be, és akkortól beszélünk betegségről, ha ezeket a falási rohamokat egyfajta purgálás követi. Önhánytatás, hashajtózás vagy kényszeres túledzés. Egyébként az ilyen emberek látszólag teljesen egészségesek, egyáltalán nem túlsúlyosak, inkább normál testalkatúak. Fontos, hogy az illető felismerje, hogy baj van, az nem normális, amit csinál, legyen betegségtudata, és akkor tud segítséget kérni és kapni. Szerencsére Liliána nagyon bátran felvállalta a problémáit, vagyis megtette az első lépést a gyógyulás útján.

A bulimia kiinduló oka általában valamilyen teljesítménykényszer, ami már 6-7 éves korban kezdődik, jellemzően az iskolába kerüléskor. Ekkor kezdik osztályozni a gyerekek teljesítményét, és a gyerek elkezd szorongani, vajon megfelel-e, elég jó-e. Úgy érzi, hogy nem szerethető, nem értékes, ha nem teljesít. Általában ez a gyenge lábakon álló önértékeléssel rendelkező embereknél jelenthet gondot, úgy érzi, hogy csak akkor fogadják el, ha túlteljesít, és mindig magasabbra és magasabbra emeli a lécet. Nagyon fontos, hogy nem a család, nem a tanárok, hanem ő maga emeli a lécet, ő követel egyre többet magától, és sosem képes örömet érezni, ha sikerül elérnie a kitűzött célt, mert azonnal többet és többet akar. Egy egészséges ember örül a sikerének, ha valaki erre nem képes, akkor elkezdhetünk gyanakodni.

Mivel Szilágyi Liliánának nemcsak a sportolói teljesítménye okozhatja a szorongást, ezért én azt hiszem, hogy pszichoterápiára van szüksége, mert a személyiség szintjén történő változást csak pszichoterapeuta érhet el. Csak az tud sikeres élsportoló lenni, aki pszichésen is stabil, ez nagyon fontos. Van egyébként ebben egy ördögi kör is, mert aki táplálkozási zavarral él, az képtelen igazán jól teljesíteni, vagyis folyamatosan azt mondogatja magának, hogy egy romhalmaz, és így egyre súlyosbodik a problémája.

Szilágyi Liliánáról most derült ki, hogy évek óra szorong és bulimiás (Fotó: MTI, Illyés Tibor)

Egyébként rengeteg női és férfi kliensem van, akik táplálkozási zavarral fordulnak hozzám, néha olyan súlyos esetek is vannak, hogy gyógyszeres beavatkozás is szükséges, ha életveszélyes állapotban van az illető. Maga a gyógyulás egy hosszú folyamat, heti 2-3 üléssel jár általában, és minimum egy évig tart. Itt azt is ki kell emelnem, hogy sokszor a csoport- és a családterápia is nagyon hasznos, nemcsak az egyéni terápia” – mondta el Makai Gábor az NLCafénak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top