Egészség

Duterte elnök lebeszélné népét az óvszerről

„Óvszert ne használjatok, mert nem jó érzés” – mondta Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt az új HIV-fertőzöttek száma a Fülöp-szigeteken. Míg 2007-ben 400-nál kevesebb új esetet jelentettek be, addig 2017-ben több mint 11 ezer embernél diagnosztizálták a kórt. Ebben a helyzetben az ország vezetője akár ösztönözhetné is polgárait az óvszer használatára, a szexuális úton terjedő betegségek visszaszorítása érdekében. Rodrigo Duterte a Fülöp-szigetek elnöke azonban néhány nappal ezelőtt inkább azt tanácsolta az embereknek, hogy hagyjanak fel az óvszer használatával.

Rodrigo Duterte (Getty Images)

Duterte azoknak a filippínó munkásoknak tartott beszédet, akik visszatértek Kuvaitból, élve az állam által felajánlott ingyenes hazautaztatás lehetőségével, miután egy filippínó nő holttestét kuvaiti főnöke otthonának fagyasztójában találták meg.

Az elnök beszédében arra utalt, hogy az országban komoly gondokat okoz a túlnépesedés, majd azt javasolta, hogy a nők szedjenek fogamzásgátlót vagy adassanak be hormoninjekciót. 

„A fogamzásgátló ingyenes. Óvszert ne használjatok, mert nem jó érzés” – fogalmazott Rodrigo Duterte, aki az óvszerrel való szexet ahhoz hasonlította, mintha egy cukorkát úgy akarnánk elszopogatni, hogy előtte nem csomagoltuk ki.

Rita Hontiveros szenátor viszont határozottan kiállt az elnök megjegyzései ellen, és hangsúlyozta, hogy Dutertének fel kellene hagynia azzal, hogy meggondolatlan, felelőtlen kijelentéseket tesz a közegészségügy rovására. Hozzátette, hogy az elnök szavai továbbra is azt a hozzáállást erősítik, hogy a családtervezés felelősségét egyedül a nőknek kell viselniük.

Human Rights Watch szintén elítélte Duterte elnök felelőtlen kijelentéseit. Úgy vélik, ahelyett, hogy kritizálja az óvszer használatát, inkább olyan intézkedéseket kellene tennie, melyek megkönnyítik az óvszerhez jutást az ország lakosai számára.

npr.org

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top