Egészség

„A fogyás gyökeresen változtatta meg a testemet, a személyiségemet és az egész életemet”

Három olyan sikersztori, ami megmutatja, hogy nincsenek csodák, nem azon múlik a nagy fogyás, hogy milyen varázspirulákat veszünk be, hanem csak azon, hogy milyen étrendet követünk, és mennyit mozgunk mellé.

Mindhárom történet példaértékű, nem a leadott kilók száma miatt, hanem azért, mert jól látszik belőlük, hogy a fogyás titka abban van, hogy mit veszünk a szánkba, és hogy hajlandóak vagyunk-e felemelni a kanapéról a fenekünket. Nincsenek csodák és nincsenek csodaszerek, vannak viszont olyan emberek, akiknek azért sikerült a nagy fogyás, mert kitartottak az életmódváltás mellett.

Virág nagy átalakuláson ment keresztül, megosztotta velünk, hogyan adta le a 15 kiló súlyfeleslegét, és hogyan jutott el a nulláról odáig, hogy már simán körbefutja a Balatont.

„Hat évvel ezelőtt készült az a nyári fénykép, amiről nem hittem el, hogy én vagyok rajta. Egy közel 70 kg-os nőt láttam, akivel nem tudtam azonosulni. Nem küzdöttem soha túlsúllyal, a terhességem alatt is csak 5 kilót híztam, de az otthon töltött évek során bizony jócskán kikerekedtem, és hipp-hopp felrakódott rám 15 kg súlyfelesleg. Nem sokat hordozgattam ezt a feszültséget magamban: egy nap alatt döntöttem el, hogy változtatni fogok, és nemcsak néhány hétre, hanem hosszú távon fogom átalakítani az étrendemet.

nagy fogyás virág

Virág a nagy fogyás előtt

Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy már másnapra felállítottam néhány szabályt magamnak, és ehhez következetesen ragaszkodtam is:

  • Nincs időm számolgatni, méricskélni, egyszerűen a józan eszemre fogok hallgatni az étkezéseim összeállításakor.
  • Elhagytam minden olyan élelmiszert, ami hozzáadott cukrot tartalmazott (ekkor döbbentem rá, hogy gyakorlatilag mindenben van cukor). Péksütemények, csokik, nassolnivalók, üdítők, szörpök, édesített joghurtok mind tiltólistásak lettek. Tapasztalatom szerint már ezzel az egyetlen döntéssel igen drasztikus súlycsökkenést lehet elérni.
  • Lehetőség szerint kerültem mindenféle feldolgozott élelmiszert, igyekszem a minőségre helyezni a hangsúlyt.
  • Elhagytam teljesen a fehér kenyeret és pékárut.
  • Elhagytam a fehér lisztet, helyette számtalan egyéb lisztet használok (zabliszt, barna rizsliszt, félfehér kenyérliszt a kedvenc).
  • Csak sima csapvíz, gyógy- és gyümölcstea jöhet szóba szomjoltóként.
  • Fél évig teljesen kihagytam a rizst, tésztát és krumplit az étrendemből, a későbbiekben is csak mérsékelten fogyasztottam ezeket. Rizsből barna rizs, tésztából teljes kiőrlésű és durumtésztát.
  • Rászoktattam magam a tudatos (napi 5-szöri) étkezésre és vízfogyasztásra. Kerülöm az éhezést és a vércukoringadozást.
nagy fogyás virág

Virág szuper formában

Az első egy évben közel 10 kg-tól sikerült különösebb megerőltetés nélkül megszabadulnom, de 5-6 kg továbbra is igen ragaszkodott hozzám. Sejthető volt, hogy ha hosszú távra tervezek egészséges életet, akkor félre kell tennem a kifogásokat, és fel kell emelni a fenekem.

Ekkor kezdtem el futni otthon, a kertünkben. Az első próbálkozáskor alig pár percig bírtam szuflával. Az elmúlt években folyamatosan tartom az 55 kg-ot, körbefutottam a Balatont 4 nap alatt, és részt vettem számtalan 6 és 12 órás ultrafutó versenyen. Nem túlzás kijelentenem: ez a fogyás gyökeresen változtatta meg nemcsak a testemet, de a személyiségemet és az egész életemet is.”

Ágnes az apukája fogyásának sikertörténetét írta meg, aki 170 kilóból adott le 90 kilót, amitől teljesen elképedtünk.

Az apukája nem szeretett mozogni, cserébe viszont szeretett enni, aminek az lett a vége, hogy szív- és érrendszeri panaszai és magas vérnyomása lett, a lábai bedagadtak és feketére színeződtek. Aztán elérte a 170 kilogrammos súlyt, amikor elérkezett a fordulópont.

„Egyre többször szorult orvosi segítségre. Egy alkalommal az orvosa azt mondta neki, ha táncolni akar az unokái esküvőjén, le kell fogynia. Elhatározta, nincs tovább. Le kell fogynia, mindenáron. Nekilátott egy saját módszer kialakításának.

nagy fogyás

Ágnes apukája előtte

  • Ráállt a napi 5-szöri étkezésre. Kis mennyiségeket evett, de sohasem maradt éhes.
  • Átálltak a teljes kiőrlésű, házilag sütött kenyér fogyasztására (max. napi 10 dkg).
  • „Nem azért eszem, mert finom, hanem mert éhes vagyok” – csak addig evett, ameddig éhes volt, azután egy falatot sem.
  • Elkezdett gyalogolni, először 200 métert, aztán napról napra egyre növelte a távot.
  • A fehér lisztet felváltotta a zabliszt, ezzel a habarás is tökéletes, de sütni is lehet vele.
  • 3 liter vizet fogyasztott naponta.
  • Köretnek inkább salátát és savanyúságot fogyasztott tészta és krumpli helyett.
  • Az édességtől sem fosztotta meg magát, joghurt gyümölcsökkel és a felesége által kitalált zabpelyhes, cukormentes diós sütemény mindig a hűtőben várta, ha elkapta az édesség utáni vágy.

A súlya szépen csökkenni kezdett. Hű társa lett a gyaloglásban Danny kutya. Ha tehette, nem ült autóba, mindenhová gyalog ment. Pár hónap alatt 200 méterről 15 kilométerre növekedett a táv a Velencei-tó partján. 3 km reggel, 10 km ebéd után, 2 km este, csak úgy, levezetésképpen.

 

nagy fogyás

Danny kutyussal

Három év alatt 170 kilogramm súlyról 79 kilóra fogyott. A saját maga által kidolgozott életmódot követi azóta is, nem számít, hogy milyen idő van, esik, fúj vagy havazik, a napi gyaloglásról nem mond le. A kutyája természetesen mindig követi, nem is igazán lehetne otthon hagyni, ha itt az idő, a szájában hozza a pórázt. A lábának semmi baja, a gyógyszereit elhagyta. Orvosi tanácsra pár kilót vissza kellett szednie, így a súlya 85 kilogrammban állt meg, melyet 3 éve tart.”

Katalin nem változtatott az étrendjén olyan nagyot, viszont a mozgásba belevetette magát baba mellett, így sikerült lefogynia.

„Sajnos mindkét terhességem alatt sikerült 20+ kilót felszednem. Az elsőnél is már eleve pluszokkal indultam, és bár jártam dietetikusnál, és igyekeztem odafigyelni, feljött vagy 25 kiló. Aztán sikerült visszamennem a terhesség előtti súlyomra. A második fiamnál is nagyon odafigyeltem, egész jól is indult, de megint feljött 20 kiló. Azt tudtam, hogy gyorsan vissza szeretnék fogyni. A kórházban már le is ment legalább 8 kiló (gyerekkel együtt), valószínűleg a sok víz miatt. Otthon pedig további 10 csak attól, hogy szoptattam, és két gyerekkel manővereztem. Sokszor nem volt időm enni, ami nyilván nem a legegészségesebb módja a fogyásnak, de ezt nem szánt szándékkal alakítottam így, egyszerűen így alakult.

nagy fogyás

Katalin régen

Véleményem szerint egyébként a legjobb fogyasztás egy újdonsült kismamának a szoptatás. Rengeteg kalóriát felemészt, és ha mellé nem eszünk kettő helyett, hanem odafigyelünk a megfelelő arányokra, csodákra képes! Mikor összeszedtem magam a szülés után (letelt a 6 hét meg még egy kicsi), elkezdtem olyan mozgásforma után kutatni, ami hatékony és babával együtt is végezhető. Így találtam rá a Power Plate-re. Szülés után nem sokkal is végezhető, félórás, és nem utolsó sorban személyi edző felügyeli a mozdulataidat és állítja össze a neked megfelelő edzéssort. A szalonban a lányok nagyon kedvesek voltak, és megengedték, hogy a kicsit vigyem magammal, így ő már pár hónaposan ott figyelt mellettem a játszószőnyegen. Fél órát kibírt, ha pedig nagyon nyűgös volt, elvitték tutujgatni egy körre.

nagy fogyás

Katalin edzés közben

Azóta azt abbahagytam, és »keményebb« sport után néztem. Így találtam rá a kettlebellre, ami súlyzós ugyan, de nem leszel tőle amorf, szálkásít és fogyaszt. Ezt nemrég kezdtem, de az biztos, hogy hatékony, két napig lábra sem tudtam állni utána. Babát ide is lehet hozni, úgyhogy a »kisbabám van, nem tudok edzeni« kifogást manapság már kár hangoztatni szerintem. Étrendet nem tartok, mert imádok enni, de mindig azt mondom, hogy mindent lehet, csak mértékkel, ami nyilván a csokira is vonatkozik. Sajnos.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top