Egészség

Vérvizsgálattal kimutatható lett az autizmus

Eddig nem létezett olyan teszt, amely biológiai alapon kimutatta volna az autizmust. Most brit kutatók kifejlesztettek egy tesztet, amely változtathat ezen.

Idáig csak viselkedés alapján, többszöri vizsgálattal diagnosztizálták az autizmust, ám most brit kutatók kifejlesztettek egy, az autizmust vér- vagy vizeletvizsgálattal kimutató tesztet. Az autizmus spektrumzavar (ASD) fejlődési rendellenesség, amely a viselkedésben és a társas kapcsolatokban okoz problémákat. Általában kétéves kor előtt nem diagnosztizálják, gyakran csak sokkal később.

A Molecular Autism című szaklapban megjelent tanulmány készítői 38 autista és 31 nem autista gyerek vérében és vizeletében keresték a kémiai különbségeket. A részt vevő gyerek 5–12 évesek voltak.

Az autisták mintáiban – mindenekelőtt a vérplazmájukban – nagyobb arányban találtak olyan fehérjekárosodást, amely a tudósok szerint összefügg a rendellenességgel.

„A tesztet a jövőben az autizmus minél korábbi kimutatására használhatják az orvosok, ám a következő lépés egyelőre a kutatás ténymegállapításának a megismétlése más csoportokkal” – mondta a BBC-nek Naila Rabbani, a kutatás vezetője, a Warwicki Egyetem munkatársa.

Hozzátette, hogy még fiatalabb gyerekekkel szeretné újra megismételni a teszteket, kétévesekkel, de akár egyévesekkel is, ezután nagyobb létszámú csoportokkal akarja folytatni a kutatást. Reményei szerint a tesztek segítenek megismerni az autizmust okozó néhány tényezőt is.

Más kutatók azonban óvatosságra intettek. James Cusack, a brit Autistica Alapítvány kutatója szerint túl korai új diagnosztikai technikáról beszélni, nem tudni, hogy az új módszerrel megkülönböztethető-e a autizmus, az ADHD nevű figyelemhiányos hiperaktivitás, a szorongás és más hasonló rendellenességek.

„Az autizmus diagnózisára a legjobb módszer még mindig a klinikai beszélgetés és megfigyelés” – tette hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top