Egészség

A dohányzásnál is károsabb lehet, ha tisztító spray-vel takarítasz

Kiderült, hogy a nők tüdeje érzékenyebb a tisztítószerekre, mint a férfiaké.

Egy új, amerikai kutatás szerint a szórófejes tisztítószerek gyakori használata majdnem olyan káros a nők tüdejére, mint a dohányzás. Így felmerül a kérdés: hagyjuk mocskosan a mosogatót, vagy passzoljuk át a törlőrongyot a pasinknak?

A kutatásban 6200 résztvevőt vizsgáltak 20 éven át, és megdöbbentő eredményre jutottak: kiderült, hogy azoknak a nőknek, akik takarítóként dolgoznak, vagy gyakran használnak tisztító spray-ket, ugyanolyan mértékben romlottak a tüdőfunkcióik, mint akik napi 20 szál cigit szívtak el 10-20 éven át. Ennél is meglepőbb, hogy a férfiak körében nem figyeltek meg hasonló tendenciát.

A kutatók szerint a tüdő egyre romló kapacitását a tisztítószerekben lévő kemikáliák belélegzése okozza, melyek erősen irritálják a nyálkahártyát. Hozzátették, hogy bár az eredmények még további megerősítésre szorulnak, aki teheti, hagyjon fel a tisztítószerek használatával, és váltson forró víz és microfiberrongy kombinációjára a takarítás során.

Metro

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top