Egészség

Ezért ilyen pocsék a koszt a magyar kórházakban

Betegenként napi 550 forintból kellene kigazdálkodniuk a napi háromszor étkezést a kórházaknak, amit vagy a mennyiség, vagy a minőség rovására tudnak csak megtenni. Jellemzően az utóbbin spórolnak, de van olyan intézmény, ahol a mennyiséggel is gondok vannak.

Nagy eltérések vannak a magyar kórházakban, ha a betegek étkezéséről van szó. A páciensek kevés és rossz minőségű kórházi kosztra panaszkodnak, nem véletlenül. A kórházak naponta 550 forintos fejkvótából igyekeznek biztosítani a napi háromszori étkezést – derül ki a Hír TV riportjából.

Az egyik szolnoki klinikán néhány napja a kórházi vacsora egy szelet kenyér és két kockasajt volt. A leggyakrabban felvágottal és egy szelet üres kenyérrel vagy zsemlével igyekeznek letudni a vacsorát. 

Szelet kenyér két kockasajttal

A betegek hozzátartozói is tisztában vannak a helyzettel, ezért a legtöbben egy kis hazaival igyekeznek kiegészíteni a kórházi menüt, amivel árthatnak is szerettüknek.

A speciális étrendet azért állították össze, hogy a beteg gyógyulását szolgálja. Ha azt a hozzátartozók, akár jó szándékból is, de felborítják, az a beteg gyógyulása szempontjából nem feltétlenül előnyös

– mondta a Hír TV-nek Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház főigazgatója.

Az 550 forintos napi ellátási összeg egy 1999-es szabályozás hozadéka. „Vagy a minőség, vagy mennyiség. ’99-es a szabályozás, azt gondolom, hogy ha ezt az összeget a duplájára emelnék, még akkor sem lenne megfelelő, de mégis változás történne” – mondta Bencsik Andrásné, a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke.

A probléma összetett, mert a legtöbb kórházban nincs saját konyha, így külsős beszállítóktól kénytelenek megrendelni az étkezést, ami pluszkiadást jelent az intézményeknek, amit saját, amúgy is szűkös költségvetésükből pótolnak ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top