Egészség

Kezdenek felnőni a kutyatartáshoz a magyarok

Sokat javult a kutyatartási kultúra Magyarországon, amióta minden kutyába kötelező mikrocsipet ültetni. Az ebrendészeti telepekre bevitt kutyák száma tízezerrel csökkent az elmúlt öt évben.

Elsősorban a kötelező mikrocsipnek köszönhető, hogy nagyot változott – jó irányba – a hazai kutyatartási kultúra. 2013 óta minden négy hónaposnál nagyobb kutyába kötelező mikrocsipet tenni, és az azóta eltelt 5 év, úgy látszik, elég volt ahhoz, hogy megváltozzon a kutyatulajdonosok hozzáállása – írja a magyarmezogazdasag.hu.

A lap információi szerint elsősorban Budapesten és a nagyobb városokban figyelhető meg a felelős kutyatartási kultúra jelentős javulása, amit a számok is alátámasztanak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint az elmúlt években 30 ezerről 20 ezer alá csökkent a hazai gyepmesteri telepekre évente bekerülő kóbor kutyák száma.

Kisebb településeken és ott, ahol a kutya még mindig haszonállatnak számít, nem ennyire jó a helyzet. Szakértők szerint ezen a mára elavult szemléleten a szigorú jogi szabályozás bevezetésével és az azt erősítő, céltudatos hatósági szerepvállalással lehet változtatni. Ezeken a területeken a legnagyobb gondot a kóbor, gazdátlan kutyák jelentik.

Azokat a kutyákat, amelyek nem rendelkeznek mikrocsippel és igazolt, veszettség elleni védőoltással, a kötelező karanténidőt követően, egy alapos orvosi vizsgálat után, egyedileg jelölve, oltva, a tényleges költségek megtérítését követően adják vissza tulajdonosuknak, vagy ajándékozzák új gazdinak – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top