nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
BODY kiállítás: újra Budapesten 200 emberi preparátum

BODY kiállítás: újra Budapesten 200 emberi preparátum

A kiállítási tárgyak némelyike sokkoló lehet a látogatók számára, hiszen itt közvetlen közelről megmutatkozik például egy rákos máj és egy dohányos ember elfeketedett tüdeje. Bár ezek az élmények nem kellemesek, segíthetnek abban, hogy lássuk az egészségtelen életmód közvetlen következményeit. Február 15-én a nagyközönség előtt is megnyitja kapuit a világhírű BODY kiállítás Budapesten.
NLCafé
f Ajánlom

A BODY kiállításon az érdeklődők felfedezhetik, milyen folyamatok mennek végbe a bőrünk alatt, láthatóvá és kézzelfoghatóvá válik az emberi test működése. Kitárulkozik a vázrendszer, előbukkannak az izmok, a légzőszervek, megmutatkozik a keringés. A kiállításon 3D-animációkat bemutató képernyők és dokumentumok segítenek megérteni, mi zajlik le a szervezetünkben sportolás, munka vagy épp pihenés közben. Külön tárlat mutatja be az emberi magzat fejlődését, a Magyarok a világ orvostudományában részleg pedig a legnagyobb hazai tudósok előtt tiszteleg.

body kiállítás

A kiállítási tárgyak némelyike sokkoló lehet a látogatók számára

A preparátumokat egy különleges, az orvostudományban használt technika, a plasztináció segítségével tartósították. A kiállításon bemutatott maradványok eredetiek, és olyan emberektől származnak, akik rendelkeztek arról, hogy haláluk után a testüket majd tudományos célokra használhatják.

A megnyitón ott volt Kovács „Kokó” István olimpiai bajnok ökölvívó, Hrutka János válogatott labdarúgó, Földházi Zsófia világbajnok öttusázó, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Mádai Vivien műsorvezető, Vastag Csaba énekes, Miskovits Marci műsorvezető, Koroknyai Virág, a Miss World 2017 királynője, valamint udvarhölgye, Pető Laura is.

„El kell fogadnunk, hogy mi is felelősek vagyunk azért, hogy mennyire lesz hosszú az életünk. Az emberi test és a betegségek okainak ismerete hozzájárul ahhoz, hogy változtatni tudjunk életmódunk rossz beidegződésein. Ebben nagy segítség lehet a BODY kiállítás a maga sokszor meghökkentő látványvilágával” – mondta el dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese.

„25 évig dolgoztam mentősként, sok ezer esetben összeszorult a szívem, amikor azt láttam, hogy meg lehetett volna előzni a súlyos, visszafordíthatatlan betegségeket. A kiállítás okozta élmény annyi érzelmi és intellektuális többletet ad, ami elindíthatja az életmódváltást” – mondta el Győrfi Pál.

„A férjem és az apósom is orvos, jó tudni, hogy bármikor kérdezhetek tőlük. Főleg a kicsi miatt szoktam hozzájuk fordulni, mostanra mindketten alaposan kiképezték magukat gyermekgyógyászati kérdésekben. Az én immunrendszerem szerencsére elég erős, évente egyszer esem ágynak, de akkor nagyon. Fontos számomra az egészséges életmód, és várom, hogy sok újdonságot tanuljak a saját szervezetünkről a kiállításon” – mondta Mádai Vivien.

„Élsportolóként kizsigereltem a testem, most igyekszem minél jobb barátságot ápolni vele. Míg korábban eredménytudatos voltam, most inkább az egészségtudatosságon van a hangsúly, sokat sportolok, nyújtok, megfelelően táplálkozom” – mondta az egészséghez való viszonyáról Kovács „Kokó” István.

Megosztás Facebookon