Egészség

8 + 1 érv, hogy mindennap egyél gyömbért

A gyömbér valószínűleg a földkerekség legizgalmasabb és legegészségesebb fűszere. Népszerűségét pontosan a karakteres ízének köszönheti, de Ázsiában, ahol már évszázadok óta használják, tisztában vannak az egészségre gyakorolt jótékony hatásaival is.

A gyömbér mellett szól még, hogy 10 grammja csak 8 kalóriát tartalmaz, és amellett hogy különleges ízvilágot kölcsönöz ételeinknek, lehetővé teszi, hogy kevesebb sót használjunk ételízesítéskor. A gyömbér tehát lassan meghódítja a világ nyugati felét is, de ha még kétségeid vannak, íme 10 ok, hogy a gyömbért beiktasd a mindennapi étkezéseidbe.

1. A gyömbér javítja az emésztést

Egy kiadós, vasárnapi ebédet követően gyakran mozdulni sem bírunk, a gyomrunk, mintha mázsás kövekkel lenne teli. Elegendő egy egészen kis darab gyömbért nyersen elrágcsálni, ahhoz, hogy megszűnjön ez a gyomortájéki diszkomfort érzés. A gyömbér tehát megkönnyíti az emésztést.

2. Megvédi gyomrunkat

A gyömbér hatóanyagainak köszönhetően nem csak gyomorpuffadás esetén tehet jó szolgálatot: bélgörcsök, diszpepszia vagy bakteriális hasmenés esetén is kiválóan helytáll.

3. Fantasztikus gyulladáscsökkentő

Reumás, izom- vagy ízületi gyulladás esetén használjunk gyulladáscsökkentő hatású gyömbérkrémet, hiszen a gyömbér gyulladáscsökkentés mellett a fájdalmat is képes csillapítani.

4. Rákellenes hatású

A gyömbér magas antioxidánstartalmának is köszönhetően sikeresen veheti fel a harcot a szabad gyökök által okozott betegségekkel szemben, sok esetben hatékonynak bizonyult már mellrák, vastagbél-, hólyag- vagy májrák kezelésekor.

5. Megfázás és influenza kezelése gyömbérrel

A gyömbér vérpezsdítő hatásával megsokszorozza az immunrendszer erejét, mely így sikeresen veszi fel a harcot a téli időszakban terjedő vírusfertőzésekkel szemben. Antivirális, gombaölő és méregtelenítő hatására ilyenkor nagyon-nagy szükségünk lehet.

Gyömbér

6. Stresszoldó

A gyömbér gyökeresen csökkenti a szorongást és a hányingert is. A nyugalmi állapot elérése érdekében rágcsáljunk (maximum 4 g) nyersen gyömbért, vagy főzzünk belőle teát.

7. Enyhíti a menstruációs fájdalmakat

Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása miatt menstruáció idején is bevethetjük a gyömbért mint csodaszert. A tea itt is kellemes enyhülést hozhat, de fogyaszthatjuk kapszula formájában is.

8. Szívünk védelmében

Akik gyakran fogyasztanak gyömbért, azok tudják, hogy kálium- és mangántartalma miatt erősíti a szívet, és megelőzi a vérrögképződést is ez a sokoldalú fűszernövény.

+1 Afrodiziákum

A világ természeti népei már évezredek óta tudják, hogy a gyömbér vérpezsdítő hatása az egész testre érvényes: kiváló gyógyszer impotencia ellen, fokozza a szexuális vágyat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top