Egészség

Döbbenetes videót osztott meg egy kétségbeesett anya autista lányáról

„Sajnálom, ha valakit felzaklatnak a látottak, de nekünk ez a valóságunk. Ezzel telik minden egyes napunk” – mondja az anyuka, aki elárulta, nem ritka, hogy kilencéves, súlyosan autista lányának naponta öt rohama van.

Kék-zöld foltok. Vérző sebek. Kórházi látogatások. A 9 éves Bella szüleinek, a 49 éves Samanthának és férjének Davidnek hónapok óta ezzel telnek a napjaik. Azt mondják, mind fizikálisan, mind mentálisan a teljesítőképességük határára érkeztek: hatékony segítség nélkül képtelenek tovább gondoskodni súlyosan autista kislányukról.

Épp ezért döntöttek úgy, hogy videóra veszik Bella egy napját, úgy érzik ugyanis, hogy az egészségügyi hatóságok és szakemberek cserben hagyják őket. A felvétellel szerették volna felhívni a figyelmet magukra és az autizmussal küzdő szülőkre és gyerekekre. „Bellának komplex segítségre lenne szüksége: orvosokra, fejlesztőkre, tanárokra, pszichológusokra, de rajtunk kívül nincs senki, aki foglalkozna vele.”

Samantha, akinek előző kapcsolatából van már két felnőtt gyermeke, elárulta, hogy autista kislányának naponta több rohama is van. „Ilyenkor saját magát bántalmazza. Még az ágyban se hagyhatom őt magára, mert ha egy kicsit nem figyelek oda, jön egy roham, és arra térek vissza, hogy a lányom a falba veri a fejét.”

Az anyuka elárulta, az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy közölték velük, Bella pelenkáit – amiből a kislány naponta 8-at használ – nem viszik el a házuktól, csak kéthetente. „Egész mostanáig kétnaponta elvitték a zsákokat, el se tudom képzelni, mi lesz, ha ez megváltozik” – mondja könnyek között az anyuka, aki a Daily Mail című brit lapnak elmondta, a videó közzététele óta jelentkezett náluk egy specialista, aki vállalta Bellát.

„Új gyógyszereket kap, naponta kettőt, ami reményeink szerint csökkenti majd a rohamok gyakoriságát. Ettől függetlenül úgy érezzük, a lányuknak még több segítségre van szüksége. Nem kérünk sokat, csak azt, hogy megkapja azt az ellátást, ami jár neki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top