Egészség

10 évnél is régebben tengődik háziorvos nélkül több magyar falu

Van olyan település, ahol 12-13 éve nincs már háziorvos. A helyzetet az sem javítja, hogy a praktizáló doktorok csaknem fele elmúlt már 60 éves, és hamarosan nyugdíjba megy.

Tizenhárom éve nincs háziorvosa a Borsod megyei Felsőtelekesnek, az itt élők heti kétszeri helyettesítéssel kénytelenek beérni. A szomszédos Szuhogyban 2006 óta üres a körzet, a Nógrád megyei Szirákon pedig öt esztendeje nem találnak háziorvost. De ez csak pár példa a sok közül.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ januári adatai szerint majdnem 300 tartósan betöltetlen, azaz legalább fél éve üres háziorvosi körzet van az országban. A helyzet Borsodban, Békésben és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legrosszabb.

„Ahol nincs háziorvos, ott a korai halálozások száma magasabb, mint azokban a praxisokban, ahol van háziorvos. A megoldást a medikusképzésben kell keresni, a háziorvosi hivatással meg kell ismertetni a hallgatókat minél hamarabb. Mert ez nagyon szép hivatás, és meg kell tölteni plusztartalommal. Tehát végleges gyógyítást, végleges megoldást tudjon adni a háziorvos” – mondta Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke a Hír TV-nek.

A helyzetet az is bonyolítja, hogy tízből négy háziorvos elmúlt 60 éves, és hamarosan nyugdíjba megy. Az évek óta üres praxisok betöltését a kormány próbálja ösztönözni: 20 millió forint a maximálisan elnyerhető összeg, a praxis megvásárlására külön támogatás jár.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top