Egészség

Influenza: járvány van, de nincs vészhelyzet

Januárban mindig sok a beteg gyerek, főleg ilyen változékony időben nagyon jól terjednek a vírusok – állítja a gyerekorvos. Szerinte ugyan sok beteg gyerek és felnőtt van, de ez egyáltalán nem szokatlan az évnek ebben a szakában. Az influenzát pedig ránézésre nem is lehet megállapítani, de sokan beírják, mert valamit mégiscsak írni kell, így jöhet ki statisztikailag, hogy a megbetegedések száma átlépte a járványküszöböt.

Átlépte a járványküszöböt a megbetegedési mutató – közölte az Emmi kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztálya, miután az elmúlt héten 16.850 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, ami 32,7 százalékkal több megbetegedést jelent az előző héthez viszonyítva. Vagyis ez azt jelenti, hogy hivatalosan is influenzajárvány van.

Tilos látogatni a betegeket a fővárosi Bethesda Gyermekkórház fekvőbeteg-ellátó osztályain, a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház szülészeti osztályán, az onkológiai centrumban és a központi intenzív osztályon, valamint a zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet krónikus belgyógyászati osztályán. Ugyanez a helyzet a Vas megyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház celldömölki telephelyének fekvőbeteg-ellátó osztályain is. Korábban látogatási tilalmat rendeltek el Fejér megye valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményében, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet három osztályán (csecsemő- és gyermekosztály, szülészet-nőgyógyászati, aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály), a Semmelweis Egyetem (SE) városmajori szív- és érgyógyászati, valamint transzplantációs és sebészeti klinikáján. A látogatási tilalmat bevezetett kórházak listáját itt lehet megnézni.

Az NLCafé által megkérdezett gyerekorvos, dr. Varga Károly azt mondja, az ő rendelőjében nincs több beteg gyerek, mint máskor, az év ugyanezen időszakában.

„Kétségtelen, hogy sokan betegek, de ez nem meglepő, hiszen nagyon változékony az időjárás, tavaly meg tavalyelőtt is hasonló számú betegem volt. Kétfajta betegség jellemző mostanában: az egyik a köhögéssel járó megbetegedés, a másik pedig a hasmenéssel, hányással járó vírus. Nagyon fontos, hogy az orvos tanítsa meg a szülőket arra, hogy mikor kell behozni a rendelőbe a gyereket, mikor kell látnom. Ránézésre, mi orvosok nem tudjuk eldönteni, hogy influenzáról van-e szó, egy kellően tájékoztatott anya vagy apa azonban fel tudja mérni a betegségek tüneteit, és kezelni tudja, egy bizonyos szintig.

Ha egy egy évnél kisebb gyereknek hasmenése van, nem egyszer, hanem sorozatosan, akkor biztosan meg kell őt vizsgálnom, mert kiszáradhat, de egy nagyobb gyereknél automatikusan meg kell kezdeni a folyadékpótlást, és ésszerű diétára kell fogni. Ez azt jelenti, hogy mellőzzük a tejtermékeket, a bélflórák regenerálást segíteni kell probiotikummal, és nemcsak a veszített vizet, de az ionokat is pótolni kell. A lázat 38 fok felett csillapíthatjuk, a tartósan magas lázzal járó betegségekhez, vagyis 3 napon túl jó, ha látja a gyereket orvos. Ha nincs hányás, akkor a veszített folyadék csillapítható, pótolható, a tartós hányás viszont veszélyes. A hányáscsillapítás gyógyszeres megoldása komoly mellékhatásokkal járhat, ezért csak nagyon szükséges helyzetben tesszük. A hányásnál én minden szülőnek azt javaslom, hogy ne ijedjen meg, legyen türelmes, mindenképpen beszéljünk, és a gyereket kis kanállal, jéghideg, cukorral dúsított folyadékkal próbálja etetni-itatni, mert az megnyugtatja a gyomrot.

A köhögős vírusnál érdemes meghallgatni a gyerek tüdejét, éppen a tüdőgyulladás kizárása miatt, és oda kel figyelnie a szülőnek arra, hogy oldja a képződött váladékot. Rengeteg jó nyákoldó szer van, de ilyenkor is elsődleges, hogy rengeteg folyadékot kapjon a gyerek, mert az lazítja a letapadt váladékot, és könnyíti a felköhögést.

A betegeimnek egész kicsi koruktól sokat beszélek az ivás fontosságáról, és a szülőket is erre buzdítom, mert a betegségek jelentős részében komoly segítség, ha a gyerek tud és akar is inni, mert hozzászokott. Az iskolákban szerintem minden tanórát azzal kellene kezdeni, hogy a gyerekek igyanak egy pohár vizet” – mondta el az NLCafénak Dr. Varga Károly gyerekorvos.

Az USA-ban már 37 gyerek meghalt az influenzajárvány miatt

Az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai szerint 37 gyermek vesztette életét az idei influenzajárványban, amely 2009 óta a legsúlyosabb. Folyamatosan nő a betegek száma, és a kórházi kezelést igénylők száma is megugrott, mivel ezek a legsúlyosabb esetek előrejelzik a halálos áldozatok lehetséges magas arányát – olvasható a The New York Times amerikai napilapban. A héten hét gyermek halt meg a betegség szövődményei miatt, ezzel 37-re emelkedett az idei influenzaszezonban a gyermek-elhalálozások száma. 2014-2015-ben 148 gyermek életét követelte influenzavírus.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top