Egészség

Gyomorforgató dolgokat talált a Nébih egy húsüzemi razzián – videó

Közel egy tonna érlelt, penészes marhahúst foglalt le, majd rendelte el megsemmisítését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, miután ellenőrzést tartottak Baranya megyei húsüzemben. A hatóság a vállalkozás forgalomban lévő termékeit is visszahívja.

A penész néhány esetben barátja az élelmiszernek, jelenléte az idő lassú múlását és a tökéletes érlelési körülményeket jelzi, de a húsok egyáltalán nem tartoznak a penész baráti körébe. A marhahúst is szokták érlelni, hagyományosan 21 napig lógatják, vagy tárolják polcon egy jól szellőző, hűvös és száraz helyen.

Ezzel próbálkoztak egy Baranya megyei húsüzemben is, ahol charolais szarvasmarhák húsát dolgozták fel, de valami hiba csúszhatott az érlelési folyamatba.

Egy tonna penészes charolais marhahúst foglalt le a Nébih – Forrás: Nébih

A Nébih ellenőrei az ellenőrzés alatt nagyjából egy tonna penészes, érlelés alatt lévő tételt találtak. A siklósi húsüzem munkatársai az érlelés befejeztével a penészréteget eltávolították, majd a terméket értékesítésre csomagolták. Az eltávolított penészes részeket egy állatmenhely szállította el.

66 terméket helyezte zár alá – Forrás: Nébih

Az ellenőrzés feltárta továbbá, hogy egység az üzem az által gyártott termékek nyomon követhetőségét nem biztosította, a nyomon követési dokumentációt nem vezette.

A hatóság a közel 1 tonna romlott hús forgalomba hozatalát megtiltotta, illetve elrendelte annak megsemmisítését is. A nyomon követhetőség hiánya miatt a szakemberek elrendelték az egység által gyártott termékek forgalomból történő visszahívását.

A Nébih a NPK Charolles Kereskedelmi Szociális Szövetkezet minden termékét visszahívja – Forrás: NÉBIH

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top